Jump to content

Narušavanje javnog reda i mira - svjedok na sudu


zezica

Preporučene objave

Poštovani!

Već više godina imam problema sa jednim susjedom. Imali smo i imovinsko-pravni spor koji je on izgubio pravomoćno, no ne postupa po presudi pa smo morali podići ovrhu koja još nije okončana. Nakon toga isti je na moju zemlju postavio nekakav metalni stup koji sam ja jedan dan u 7. mjesecu iščupala i stavila do njegove ograde. Vidio me te počeo trčati prema meni, nešto vičući, a kada je došao bliže, opsovao mi je mater. Uz mene su bili moja majka, ujak te poznanik, a sve to se zbilo vani pored ceste, u selu, uz kuće. Nakon toga ja sam, zajedno sa svima njima krenula prema maminoj kući, a on je nazvao policiju. Policija je došla kod nas kući te uzela izjave i potom protiv njega podnijela optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira, jer je vikao na mene i psovao mi.

E sad... Ja sam prije dva dana bila na sudu, u svojstvu svjedoka. Način na koji je sudac vodio ispitivanje smatram u najmanju ruku neprofesionalnim, ako ne i nezakonitim. prvo, nije mi davao da uopće dovršim rečenice te me stalno prekidao. U vezi tog stupa nisam mogla reći ni rijeći, na sam spomen stupa bi me grubo prekidao, dok je okrivljenika detaljno ispitivao o stupu - tko ga je postavio, kada, jel bio nazočan geodeta i slično (iako to sada nije imovinsko-pravni spor već prekršajni zbog vike i psovanja). 

Nisam li ja trebala u tom slučaju biti u svjstvu svjedoka - oštećenika?

Također, branitelj okrivljenika je tražio da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje bilješke policajaca o obavljenim razgovorima sa svjedocima (pa i sa mnom) jer su razgovor obavljali na mjestu događaja istoga dana, a na bilješkama piše da su sastavljene dva mjeseca kasnije u prostorijama PP. Sudac je prihvatio prijedlog branitelja te izdvojio bilješke iz spisa kao nezakonite dokaze zbog datuma, jer je branitelj to prezentirao kao da nitko od nas nije ispitivan tog datuma, već ranije. Koliko je meni poznati datum i mjesto sastavljanja bilješki ne moraju biti isti kao datum i mjesto obavljanja razgovora. Je li sudac imao pravo to napraviti iz tog razloga)?

Također, na upi što je okrivleni vikao i opsovao, ja sam odgovorila da se ne sjećam točnih riječi vike, a da mi je opsovao mater, ali da se ne sjećam točno je li rekao "j. ti mater" ili p. ti materina" jer je od događaja prošlo sad već više od mjeseca, no da znam da mi je opsovao mater. Sudac mi je vrlo grubo odgovorio da ne može tako, da moram točno reći, na što sam ja opet ponovila isto te rekla da postoje i drugi svjedoci, na što mi je sudac odgovorio da ih je ispitao, iako moja majka, koja je bila pored mene nikada nije bila pozvana na sud, dok je okrivljenikova žena pozvana i ispitana. 

U završnoj riječi branitelj okrivljenika je rekao da se moj iskaz ne može smatrati valjanim i relevantnim jer okrivljenik i ja nismo u dobrim odnosima pa imam razloga lagati a i nisam "  posto potvrdila navode iz optužnog prijedloga, odnosno rečenicu koju mi je okrivlenik navodno izjavio".

Na postavljen upit daktilogafkinji da želim pročitati zapisnik prije potpisivanja, ista je izjavila da se to ne radi i da samo potpišem, da moram potpisati.

Čini mi se iz svega, kao i iz načina komunikacije suca sa mnom , a posebno sa okrivljenikom i njegovim braniteljem, da sudac želi pogodovati okrivljeniku te odbaciti optužni prijedlog. No bez obzira na to, ja želim podnijeti neki podnesak ili što već zbog ponašanja suca koje smatram barem neprofesionalnim, a u dijelovima miožda i nezakonitim.

Možete li mi dati kakav savjet što d učinim i kako?

Isprike na dugom postu i hvala unaprijed.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija