Jump to content

Pitanje u vezi državljanstva


jovan56565

Preporučene objave

Poštovanje uvaženim članovima foruma, molio bih za pomoć u vezi s državljanstvom.  

Moja majka je rođena 1938. godine u Lovincima, a moj otac 1931. godine u Mogoriću, dakle oboje su rođeni na teritoriji današnje R. Hrvatske. Krajem 40-ih prešli su u Vojvodinu. Ja sam rođen 1964. godine u Odžacima, R. Srbija.  

E sad, gledajući prvi zakon o državljanstvu Narodne Republike Hrvatske iz 1950. godine, naišao sam na član 26. koji kaže: Državljanima Narodne Republike Hrvatske postali su danom 28. kolovoza 1945. godine svi državljani Federativne Narodne Republike Jugoslavije: 1. koji su na dan 6. travnja 1941. imali zavičajnost (članstvo općine) u kojem mjestu na području Narodne Republike Hrvatske, ukoliko nisu kasnijom izjavom stekli državljanstvo druge narodne republike  Po ovom članu ispada da su i moja majka i moj otac trebali imati državljanstvo Hrvatske.

Dalje, taj isti zakon (koji je bio na snazi u trenutku mog rođenja), u članu 4. kaže: 

Dijete, čija su oba roditelja državljani Narodne Republike Hrvatske, stiče rođenjem državljanstvo Narodne Republike Hrvatske.

Iz ovoga izlazi da sam i ja trebao imati državljanstvo SRH u trenutku rođenja.

U mojoj matici rođenih u Srbiji su prazna poglavlja o državljanstvu i mene i mojih roditelja, dok se u ličnim dokumentima (svjedodžba iz srednje, radna knjižica itd.) upisujem samo kao državljanin SFRJ, bez republičkog državljanstva. Pre nekih 15 godina sam vadio uverenje o srbijanskom državljanstvu, u kojem vrlo šturo piše da mi je dodeljeno državljanstvo Srbije 1965. godine, uz dodatak "na osnovu majke". Oba roditelja su mi upisana u matice rođenih u Hrvatskoj.

Interesira me imam li pravo podneti zahtjev za utvrđivanje državljanstva, koje su mi šanse da moj zahtjev bude pozitivno rešen i koja bih dokumenta trebao priložiti. 

Unapred zahvaljujem na svakoj pomoći. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija