Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju - savjet molim


Stari55

Preporučene objave

Oženjen sam već 20-ak godina po drugi put, no imam dvoje djece iz prvog braka (već su to odrasli ljudi) s kojima nemam kontakta, u dva tri navrata bio sam ozbiljno bolestan (operacije...), nisu ni nazvali iako pouzdano znam da su znali. Sa sadašnjom ženom živim skladno, u kući koju je ona kupila novcem ušteđenim prije sklapanja našeg braka (prije kupovine napisao sam i takvu izjavu, te je ovjerio kod javnog bilježnika), a kuća (i auto) glasi na njeno ime. Na svoje ime nemam nikakvih nekretnina, što ne znači da ih prije smrti neću steći (ulaganje, nasljedstvo itd.). Svo vrijeme žena brine o meni, dulje razdoblje bio sam bez posla i ona je financirala sve životne potrebe, a djeca, kao što sam već rekao, nisu pitala za mene.

Čitam pažljivo teme na ovom forumu vezane uz nasljedno pravo i počeo sam se plašiti da se, nakon moje smrti, djeca ne stvore niotkuda, te pokušaju ženi osporiti vlasništvo, tražiti 'nužni dio' nečega s čim nemaju nikakve veze, a ni moralnog prava (koje se ipak razlikuje od ovog zakonskog).

Došao sam do zaključka, no volio bih da me netko ispravi ili pouči, kako bih sklapanjem Ugovora o doživotnom izdržavanju sa sadašnjom suprugom, eliminirao mogućnost bilo koga, pa i djece, da nakon moje smrti traže bilo što od pokretne i nepokretne imovine (nužni dio nekretnine u kojoj živimo, a koja je uknjižena na ženu, no nakon sklapanja braka, te ostale eventualne nekretnine kojima bih još mogao ući u posjed, te pokretnine - stvari, novac, arhiva, autorska prava itd...).

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 28. 11. 2021. at 10:54, Borbena7 je napisao:

Došli ste do ispravnog zaključka s tim da treba voditi računa o tome da je ovaj ugovor dvostrani pravni posao, tako da supruga osim svojih prava ima i obaveze po njemu.

To mi je jasno. Dakle, ja potpisujem da u trenutku moje smrti sva moja pokretna i nepokretna imovina pripada njoj. I nitko to ne može osporiti? A isto tako, svojom imovinom, dok sam živ, raspolažem kako ja želim? I ostaje mi 'osigurač' za 'ne daj Bože', taj ugovor mogu i raskinuti... No što ukoliko ona umre prije mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proučavao sam ovdje, a i raspitao se kod odvjetnika, na sudu i kod javnog bilježnika, no na koncu još uvijek nemam jasni i konkretni odgovor na sljedeće pitanje:

Sa sadašnjom suprugom sastavio sam nacrt ugovora o doživotnom uzdržavanju jer želim da svom imovinom - pokretnom i nepokretnom, koja će biti u mom vlasništvu u trenutku moje smrti, raspolaže, odnosno naslijedi ju isključivo ona, budući da ni sa kim od familije, uključujući i djecu iz prvog braka, nemam nikakvih kontakata, odnosi su bespovratno narušeni i želim izbjeći i najmanju mogućnost da se, nakon moje smrti netko pojavi i pokuša ishoditi išta što ostane iza mene.

U ovom trenutku nemam na svoje ime upisane nikakve nekretnine (kuća u kojoj živimo, automobili..., sve glasi na ženino ime). No vjerujem da ću u nekom narednom razdoblju steći neke nekretnine koje će glasiti na mene, a uz njih će iza mene ostati i pokretna imovina (umjetnine, antikviteti, knjige, moja arhiva, autorska prava itd...).

Dakle, ukoliko u ugovor o doživotnom uzdržavanju kojeg sastavimo na sudu ili kod javnog bilježnika ne specificiramo popis imovine, već navedemo formulaciju tipa: 'Sve što je u mom vlasništvu u trenutku moje smrti', hoće li to biti dovoljno, odnosno, hoće li obuhvatiti eventualne nekretnine i pokretnine stečene nakon zaključenja ugovora i može li itko (djeca, npr) to pokušati osporiti na sudu i raditi sadašnjoj ženi probleme? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija