Jump to content

Stan kao bračna stečevina


Annikka

Preporučene objave

Roditelji su 1990 godine otkupili stan koji je bio upisan na ime majke. Stan je bio dobiven za vrijeme braka od majčinog poduzeća u kojem je radila. Otac je umro i poslije njegove smrti nije bilo ostavinske rasprave jer nije bilo ostavinske mase. Nismo prijavili stan odnosno polovicu (1/2 polovicu stana) očevog djela kao bračne stečevine, nismo o tome tada razmišljali niti znali.

Stan je dobiven i otkupljen u braku.

Od njegove smrti je prošlo više od 5 godina. Pitanje je da li se može polovica stana (koja je bračna stečevina i trebala je pripasti pok. ocu) prijaviti kao pronadena imovina mog pok. oca. Da se otvori ostavinski postupak, upiše polovica stana i rasporedi nasljednicima.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Annikka je napisao:

Da se otvori ostavinski postupak, upiše polovica stana i rasporedi nasljednicima.?

Takav zahtjev je moguće ishoditi jedino kroz parnicu, na što su ovlašćeni nasljednici umrlog oca, dakle, aktivna legitimacija na podnošenje tužbe nije upitna. 

Prema stavu Vrhovnog suda RH zauzetog u reviziji, br. Rev 57/2005-2, od 14. prosinca 2005, za ocjenu prava vlasništva bračnih drugova na bračnoj stečevini, mjerodavni su propisi koji su vrijedili u vrijeme njezina stjecanja. 

Glede navedene odluke u konkretnom slučaju to znači da ako predmetni stan i predstavlja bračnu stečevinu, to ne mora značiti da je umrlom ocu pripadala upravo polovica. Naime, sadašnji Obiteljski zakon propisuje da su bračni drugovi suvlasnici u bračnoj stečevini na jednake dijelove ako nisu drukčije ugovorili, no u konkretnom slučaju iz činjeničnog stanja proizilazi da je predmetni stan stečen prije 1. srpnja 1999. ,slijedom čega se onda na taj stan primjenjuje raniji zakon, koji propisuje da je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe od te imovine njihova zajednička imovina u kojoj se suvlasnički udio svakog bračnog druga određuje prema njegovom doprinosu u stjecanju te imovine.,što će reči da će u parnici oko stana biti potrebno utvrđivati doprinos vašeg umrlog oca u stjecanju te imovine. 

Ukoliko uspijete u sporu, odnosno dokažete suvlasnički dio vašeg oca, trebate imati u vidu da i majka kao nasljednica polaže pravo na tako utvrđenom dijelu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Borbena7 je promijenio naziv u Stan kao bračna stečevina

Hvala Vam na odgovoru, interesira me može li se podnijeti navedeni zahtjev ukoliko je od smrti oca prošlo više od 3 godine. (Prošlo je 6 godina) i ukoliko nema dokaza o novčanim doprinosima. Poznato je da su oboje radili, ali je ona bila na boljoj poziciji i s tim imala i veću plaću. Može li se odbiti taj zahtjev s obrazloženjem da je majka pridonjela kupnji stana? Kad se otkupljivao stan, ocu je dio novca dala njegova rodbina ali to nigdje nije zabilježeno. Može li rodbina svjedočiti o tome i da li bi to bio dokaz na Sudu. I molim odgovor ukoliko nema nikakvih dokaza već samo činjenica da su bili u braku da li bi se presudio manji udio ili bi se zahtjev odbacio? Primjerice da nije radio već samo bio u braku u to vrijeme kad se dobio i otkupio stan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Ako su oboje radili, doprinos je jednak. Bar bi tako trebalo biti.

Komplikacija je da li se stan smatra bračnom stečevinom u trenutku kad je dobiven ili se stan smatra bračnom stečevinom onda kad je otkupljen? Ako je ovo prvo, pa oboje su doprinijeli sklapanjem braka. Ako je potonje možda bi trebalo dokazati iz čijeg džepa je otišao novac za otkup stana.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isprike na cross postu, evo jedan dobar diplomski rad o imovinskim odnosima bračnih drugova: https://repozitorij.pravo.unizg.hr/islandora/object/pravo%3A2782/datastream/PDF/view

Apropo dokazivanja doprinosa radom u stjecanju imovine, prilažem citat iz navedenog rada:

Više oblika rada može predstavljati osnovu stjecanja bračne stečevine.
Obuhvaćeni su samostalan rad (npr. rad na temelju radnog odnosa, rad u kućanstvu...),
zajednički rad (npr. rad na zajedničkom imanju, u zajedničkom odvjetničkom uredu...),
neposredan rad (onaj kojim se stvara nova vrijednost, npr. u obliku plaće...) te na kraju
posredan rad (onaj kojim se ne stvara nova vrijednost, no kojim se pomaže bračnom drugu,
npr. briga za djecu).

Neznam tko bi mogao pravedno presuditi tko je dao veći doprinos u stjecanju imovine između majke s boljim primanjima i (hipotetski) oca koji se npr. brinuo oko djece ili održavao stan svojim radom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija