Jump to content

Izgorjela ostavina


bedak2021

Preporučene objave

Cijenjeni,

molim Vas za pomoć.

Od studenog 2020. vodi se ostavinska rasprava koja nije zaključena. Ona je druga po redu jer je prva poništena jer u njoj nije bila navedena ostavina niti svi nasljednici (majka me nije navela).

Ostavina iza mog oca su njegov stan i njegovi računi u banci. Ja sam u siječnju dao nasljedničku izjavu da dajem svoju izjavu, a majka to nije mogla dati jer je CZSS protiv nje pokrenuo postupak lišavanja sposobnosti još u ljeto 2020. Taj postupak lišavanja sposobnosti i dalje je i tijeku i ne smijem dobiti nikakve informacije o njemu.

Stan koji je ostavina je u međuvremenu izgorio zbog moje majke.  Ona niti njeni odvjetnici to nisu javili Općinskom sudu i za to sam saznao mjesecima kasnije slučajno. Ne mogu dobiti izvješće od policije, ona je očevid poslala samo CZSS koji ga ne želi meni dati jer je majka dala izjavu da se meni ne šalju podaci.

Mene sada zanima čitav niz problema:

1) Čiji je stan bio između smrti mog oca u ožujku 2020. i jednog dana 2022. kada se zaključi ostavinska rasprava?

2) Što je s štetom koja je počinila moja majka spalivši stan za vrijeme ostavinske rasprave' Mogu li i kako tražiti nadoknadu štete proprocionalno mom suvlasničkom udjelu?

3) Potpada li pod dugove i sl. šteta koju je moja majka počinila dok je živjela u stanu koji je predmet ostavine? Odnosno hoće li neplaćene račune, štetu susjedima i sl. zakon zbrojiti u dugove iza pokojnika ili ne, ako su nastali nakon njegove smrti? Zato i pitam pod 1) čiji je stan bio između 2020. i 2022. s obzirom da ostavinska rasprava još traje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 18. 12. 2021. at 23:51, bedak2021 je napisao:

Čiji je stan bio između smrti mog oca u ožujku 2020. i jednog dana 2022. kada se zaključi ostavinska rasprava?

Od trenutka smrti do pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju, ostavina je zajedničko vlasništvo svih nasljednika (nasljednička zajednica)

 

Na 18. 12. 2021. at 23:51, bedak2021 je napisao:

Što je s štetom koja je počinila moja majka spalivši stan za vrijeme ostavinske rasprave' Mogu li i kako tražiti nadoknadu štete proprocionalno mom suvlasničkom udjelu?

Možete u parničnom postupku(tužba) u kojem bi morali dokazati odgovornost tuženice i visinu štete. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija