Jump to content

nasljedstvo i pravo preceg dijela rjesavanja nuznog prilaza


Damir_

Preporučene objave

Doneseno je Rjesenje o nasljedjivanju iza oca nakon rasprave na 5 jednakih dijelova  - djeca nasljednici (tj. njihova djeca) sto cini kuca i veci dio dvorista.

Jedan od brace tj. osoba C. je pokrenuo to kroz navodno pronadjenu imovinu koja u stvari nije nova niti pronadjena nego cijepana po njegovom zahtjevu.  Dvoje tj. njihovi nasljednici *6 djece iz dva braka kod jednog + 2 kod drugogbrata* su vani i spremni su "prodati" svoj dio po trzisnoj cijeni dok dva brata ziva su tu kao i od treceg starija zena A (kojoj je muz stradao u domovin.ratu ali ima 2 djece nasljednici). Ona A je svoju imovinu rjesila 1/1 grunt i katastar. Interesuje je samo ulaz cc.45m2 koji koriste samo ona i djeca preko 45god. (i za vrijeme svekra koji je to dozvolio) i koji im je nuzan za ulazak u njihovo dvoriste i na vrata u kucu.zeli da to rijesi dok je ziva. Tih 45m2 je manji od dijela nasljedne nekretnine na koji imaju pravo djeca tj. imanja kuca i dvoriste/zemljista koji su nasljedili - svo nasljedje je na jednom mjestu izjedna. Druga dvojica B i C imaju (bez ikakvih papira grunt i katastar) izgradjene kuce (isto preko40god.) gdje je kod C dijelom na parceli nasljedne imovine (poveca povrsina kuce i dvorista) a jedan dio kuce se nalazi na imovini A vlasnika (nije se nikad bunila radi muza) kod koje je sve regulisano- katastar i grunt 1/1 osim tog ulaza koji se nalazi u nasljednom dijelu. B nasljednik tj. njihov otac je podigao neki kredit u dinarima prije 45 god. a garantor je bio otac/svekar od koga se nasljeduje nasljedstvo. Za taj dug/kredit je proslo preko 45godina i nema nikakvih pravnih radnji potrazivanja da mi je poznato. Sada osoba C izvela geometra vjerovatno radi pokretanja tuzbe da svoju imovinu "rjesi" tj. dio koji je kod A dijelom pola kuce. A pita kako je najbolje da rjesi ulaz tj. prilazni put u kucu, da li i kako da "uslovi" tako reci jer ga ionako koristi preko 45god., posto vjerovatno ne postoji volja ni dogovor ostalih, sta da radi? Da li je mogu natjerati ili prisiliti tuzbom da npr. svoj dio mora prodati u gruntu ako ne zeli (dok ne rjesi svoj dio) ili sta predlazete da je "bezbolnije" rjesenje posebno ako se ima u uvid da C vjerovatno pokusava nesto "mimo zakona" da izvede jer u sudskim vratolomijama je sve moguce, pa cak i dejure promjeniti u necije tudje defacto kada je u pitanju starica u odnosu na druge osobe koje su uz to uz politicke mocnike vezane! Hvala 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija