Jump to content

Pojedinačni ispravni postupak - uknjižba prava vlasništva


neven49
 Dijeli

Preporučene objave

Suvlasnici smo na zemljišnoj čestici sa statusom vanknjižnih vlasnika. Željeli bi uknjižiti pravo vlasništva. Prema savjetu odvjetnika prvi korak je izrada Geodetskog elaborata usklađenja podataka upisanih u Katastru sa podacima upisanim u Zemljišnoj knjizi. Nakon toga moguće je pokrenuti Pojedinačni ispravni postupak, završetkom kojega se mogu unositi promjene u Zemljišnoj knjizi. Krenuli smo u izradu Geodetskog elaborata, kojeg je po završetku ovlašteni geodet pokušao prijaviti u Katastar na potvrđivanje. Međutim, to nije bilo moguće jer je već po istoj čestici bio prijavljen Geodetski elaborat, kojega je naručitelj bio drugi suvlasnik predmetne čestice. Njegov elaborat je potvrđen unatoč tome, što mi nismo dobili priliku uvida u taj elaborat  (obavijest o terminu, kada se može pregledati elaborat i dati eventualne primjedbe ili ga osporiti, dostavljen nam je na stare adrese iako je druga strana znala ispravne adrese!), te upotrijebljen za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka. Uvidom u Glavnu knjigu - ZK uložak vidjeli smo, da je upisana Zabilježba na zahtjev i prijedlog drugog suvlasnika radi pokretanja pojedinačnog ispravnog postupka, kojem zahtjevu je udovoljeno i postupak će biti proveden. Obzirom da mi nismo suglasni sa Geodetskim elaboratom temeljem kojeg se pokreće ovaj postupak, zanima nas, kakve su naše mogućnosti za zaustavljanje tog postupka i povlačenje Geodetskog elaborata na doradu, na koji mi kao suvlasnici nismo dali svoju suglasnost.

Koje bi bile naše opcije?

1. Dostaviti očitovanje na Općinski sud o statusu predmeta po zabilježbi, koja je upisana na osnovu nepotpunog Geodetskog elaborata (bez suglasnosti zainteresirane suvlasničke strane, kojega je dio i Naknadni prigovor na Geodetski elaborat.

2. Podnošenje privatne tužbe i upis iste u ZK uložak kao dodatnu Zabilježbu.

Imamo li još koju opciju?

Po potrebi, radi boljeg razumijevanja, možemo dostaviti čitav predmet sa svim relevantnim činjenicama, bez objave istih u javnoj objavi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je još otvoren rok za ispravak, vi kao zainteresirana osoba bi mogli podnijeti radi zaštite svojih prava prijavu (prigovor) koji bi se razmatrao u već otvorenom pojedinačnom ispravnom postupku. Ako je taj rok prošao jedino što možete je pokrenuti parnicu pred sudom nakon što pojedinačni ispravni postupak bude zaključen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija