Jump to content

Općina odbija proglasiti nerazvrstanu cestu


Višnja.Zadro

Preporučene objave

Poštovani 

Čestica kojom dolazim do kuće je od revizije posjeda 1954. upisana u katastru kao put, prolaz. Korištena je , a i formirana kao put od postanka zemljišnih knjiga. Nikad nije bila ništa drugo nego put. Duga je oko 50 m i široka 5 m a na svome kraju je proširena i predstavlja okretište. U zemljisnim knjigama upisana je na privatnu  osobu, a ista osoba ima još  jednu česticu koja je paralelna sa tim putem i koja nema dovoljnu širinu za gradnju te ista želi te dvije čestice pripojiti da dobije dovoljnu širinu za gradnju. U tom putu su ukopane komunalije, struja već 40 godina a voda 20, telefon 10.

Za0 gradnju nam je trazen ugovor o pravu korištenja navedene  parcele 2002 godine, dakle prije Zakona o cestama 2014. Inače, po toj parceli se dolazi do naše kuće i do još tri manje parcele od kojih se jedna vodi kao čestica  zgrade jer su davno prije na njoj bile staje.

Nas problem je u tome što iza kuće imamo gradevinsku parcelu na kojoj naš sin želi graditi kuću za sebe i mi smo preko naše parcele ispred postojeće kuće upisali služnost. Dakle, do novog objekta bi se dolazilo preko čestice puta koja je u vlasništvu privatne osobe i dalje služnošću ispred naše  kuće, ali ured odbija izdati dozvolu jer je vlasnica ove parcele puta uložila prigovor u smislu da parcela nema priključenje na prometnu površinu, odnosno ima preko te parcele ali ona smatra da nema jer je parcela njezino privatno vlasništvo,  bez obzira što je u naravi put i što se u katastarskom operatu vodi kao put.Općina se odbija upisati na parcelu puta i proglasiti je nerazvrstanom cestom jer u tom slučaju na čestici koja je paralelna sa putom se više ne može graditi jer ista ne ispunjava urbanističke uvjete. Kad bi se proglasio put  građevina bi morala odstupiti  5 m, te s druge strane  3 m, nakon čega bi ostalo samo 4 m za zgradu. Dakle želi ovoj vlasnici pogodovati, a u isto vrijeme nama nanoseći štetu. Dovedeni smo pred zid, imamo građevinsku česticu sa gotovim projektom i ne znamo što dalje. Na koji način prisiliti Općinu da se upiše? Oni kažu da tu ulicu nemaju u prostornom planu a da mi imamo sluznost. Kažu da parcela ne zadovoljava  uvjete da bude nerazvrstana cesta, iako vodi do naše kuće gdje je 9 apartmana ,dakle 9 vlasnika, etažirano sa uporabnom dozvolom,  te još do tri manje parcele.  MI sluznost nikad nismo tražili, sklopili smo ugovor o pravu korištenja navedene parcele koji je bio dovoljan za dozvolu 2002. Godine sa sadašnjom vlasnicom i njenom pokojnom majkom. . Što bi bilo da nismo radili kuću? Kako bi do svojih ostalih parcela dolazili njihovi vlasnici?

Urbanistički plan Općine predviđa da građevinska parcela na prometnu površinu ostvaruje priključenje i preko puteva u naravi i puteva u katastarskom operatu. Zar to nije dovoljno?

Kako razriješiti ovu situaciju?

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija