Jump to content

Čuvanje dokumentacije - slipovi s POS uređaja


hraobs

Preporučene objave

Poštovani,

imam ugostiteljski objekt te sam odnedavno u ovom poslu pa sam primjetila jednu nelogičnost, a kako dolazim iz bankarskog sektora nije mi jasno da li je stvarno zakonski obveza da poduzetnik mora čuvati sve slipove od prometa po POS uređaju, iako se više ne koristi potpis kao legitimni dokaz provođenja transakcije na POS-u.

Ako je banka vlasnik POS uređaja, a poduzetnik samo korisnik, zar nije logično da banka mora čuvati i pohranjivati sve učinjene transakcije te u slučaju eventualne situacije da se mora dokazivati provedena transakcija, banka bi trebala biti ta koja će omogućiti sve potrebne informacije o provedenoj transkciji koja je autorizirana PIN-om korisnika, mi kao vlasnici objekata ni ne vidimo niti imamo informaciju o nečijem PIN-u. a sam slip ne znači ništa ako na njemu nema nikakve autorizacije što se prije dokazivalo potpisom te po potrebi utvrđivala njegova ispravnost.

Stoga, moje pitanje je da li je poduzetnik dužan čuvati tu vrstu nepotrebne papirologije u današnje digitalno doba, a pogotovo ako je razvidno da sam slip nije i ne može biti dokaz ničega, sve ostalo pa tako i svaka transakcija, dostupne su u sustavima koje koristimo, s jedne strane fiskalna blagajna i POS uređaj banke.

 

Unaprijed zahvaljujem na mišljenjima...u iščekivanju rješavanja nepotrebne papirologije :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija