Jump to content

teretovnica etazirane kuće


regard

Preporučene objave

Pozdrav, da li bi mi netko znao protumačiti sadržaj teretovnice!

Radi se o obiteljskoj kući u Zagrebu, kuća ima tri stana, etažirana je prije mnogo godina, oko 1970-1980.  Kuća nema uporabnu dozvolu (nešto je na njoj naknadno rađeno što nije legalizirano, dakle nema danas valjanu uporabnu). Trenutno su ta tri stana u vlasništvu tri razlicite osobe. Mi smo vlasnici jednog stana, a mene sada zanima što znači ovaj tekst u gruntovnici na vlasničkom listu (teretovnica):

"Temeljem čl. 37 Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta uknjižuje se pravo korištenja zemljišta u A I (jedan) za korist vlasnika zgrade u A II (dva) dok na tom zemljištu postoji zgrada." (ovo je neki teret  iz 1977. i:

"Temeljem čl. 37 Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta uknjižuje se pravo korištenja zemljišta u A I (jedan) za korist vlasnika zgrade na stan u A III (tri) dok na tom zemljištu postoji zgrada." (ovo je teret iz 1974. 

Mene sada zanima da li to znači da mi nismo vlasnici zemljišta pod kućom? Tj, da se sada odlučimo (svi vlasnici stanova zajedno) srušiti tu staru kuću i izgraditi novu kuću svi skupa, da mi prestajemo biti vlasnici zemljišta?  Ispricavam se ako je glupo pitanje ali ne razumijem se baš dobro u tematiku! Hvala onome tko ce imati vremena odgovoriti na ovo pitanje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , regard je napisao:

Mene sada zanima da li to znači da mi nismo vlasnici zemljišta pod kućom?

Da, niste vlasnici nego korisnici dok god na tom zemljištu postoji zgrada. Međutim, temeljem Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima to se vlasništvo predmnjeva te se može pretvoriti u upisano vlasništvo u ZK na zahtjev korisnika ili pravnog sljednika temeljem odredbi članaka 359- navedenog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru. Pročitala sam sada taj članak, ali nisam stručna pa ne razumijem previše. Možete li me uputiti na koji način mi podnosimo zahtjev da se upišemo i kao vlasnici zemljišta?  U gruntovnici možda? i da li za to postoje nekakvi obrasci koje sami možemo ispuniti ili cemo trebati angazirati odvjetnika? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija