Jump to content

Problemi u stambenim zgradama


Kimi10

Preporučene objave

Poštovani, pokušat ću što kraće objasniti situaciju i nadam se odgovorima i savjetima, jer od upraviteljskih firmi nisam naišao na nikakvo razumijevanje. Vlasnik sam 3 stana u različitim zgradama od kojih svaka vodi svoju politiku i ne uspijevam se snaći u moru raznoraznih potrazivanja i pravila.

Novi sam vlasnik i mene nitko ništa ne pita. Međuvlasnički ugovor za prvi stan uopće nemam. Za drugi sam primio kopiju ugovora starog više od 10god, u kojoj je vlasnička struktura potpuno drugačija od današnje. Npr., vlasnik mog stana je tada bio investitor. Ni predstavnik nije isti. Rečeno mi je da se prvotni ugovori automatski odnose i na sve eventualne nove vlasnike. To mi zvuči nevjerojatno. Je li to istina?

U prvoj zgradi predstavnik često traži gotovinu na ruke za uređivanje okućnice, u drugoj za čišćenje stubišta. Ne slažem se s takvim načinom naplate zbog mogućih i vjerojatnih malverzacija. Je li to legalno? Općenito, jesam li ja obvezan sudjelovati u nelegalnim radnjama samo zato što je to većina jednom izglasala? 

Ja planiram ta 2 stana iznajmiti i odseliti iz grada. Na koji način ću ja podmirivati te obveze ako sam fizički odsutan, a ne mislim putovati kako njima padne na pamet da bi im stavio novce u džep?  Kako se mogu zaštititi od toga da se predstavnici pojavljuju na vratima i pokušaju se naplatiti od mojih najmoprimaca?

U 3. zgradi je firma upravitelj prinudna. U hodniku na stepenicama nema ograde i zidovi su oštećeni od vlage, zgrada općenito propada i vidi se da se ne održava.

Po njihovom objašnjenju to nisu hitne stvari, a oni su dužni samo tada intervenirati. Zar se pričuva zaista plaća samo za hitne intervencije? Ja mislim da je nepostojanje ograde sa rukohvatom pitanje sigurnosti. Radi se o apartmanskoj zgradi koja je većinu godine prazna, vlasnici odsutni, praktički nepoznati i nema šanse da se većina, a kamoli 100% nešto dogovori. Međuvlasnički ugovor nemam. Što se može poduzeti?

Pričuvu i sve ostale dodatke uredno plaćam za sva 3 stana.

Molim vas za bilo kakvav savjet ili smjernicu. Ako netko zna i ima volje, bio bih vam jako zahvalan.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema plaćanja na ruke. Ako netko baš inzistira da ga mora biti, prijava Poreznoj će riješiti problem prije idućeg pokušaja ubiranja takvog harača. Munjeviti su. Mi našeg muljatorski raspoloženog predstavnika stanara nismo uspjeli maknuti zbog famozne "demokratske većine" koja mu je čuvala leđa, ali čim je intervenirala Porezna po prijavi zbog plaćanja čistačice na crno, istog trena je pobjegao glavom bez obzira. Kao vrhunac farse, sad nas plaćanje privatne firme za čišćenje preko pričuve košta manje nego kad se plaćalo na ruke!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Molim vas objasnite mi kako točno izvršiti prijavu. Kako prijaviti, koga? Zaista to želim, jer se prije par dana ponovila ista priča. Predali smo predstavniku novce za neke nove radove, on kaže da je tako jeftinije i očito je to u zgradi praksa od početka. Radi se o 100% većini (6 stanova), svi se slažu da se plaća majstoru u gotovini. Nisam u poziciji samo ja to odbiti. Nije mi jasno zašto se takve stvari ne plaćaju iz pričuve. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijavite predstavnika stanara. Mi smo priložili fotografiju poziva na sastanak suvlasnika gdje se odluka o poskupljenju čišćenja haustora donijela, s konkretno navedenim poskupljenjem. Zajedno s obračunom naplate računa za vodu koji stoji na oglasnoj ploči u predvorju, s navedenim "dodatkom" u vidu ilegalnog harača. Nismo mogli biti precizniji, tako da porezna inspekcija nije ni imala što posebno zahtjevno za provjeravati i dokazivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija