Jump to content

Odlučivanje o članstvu u udruzi


dvdr13

Preporučene objave

Pozdrav forumaši i unaprijed hvala na odgovorima :

1. Smije li udruga promijeniti statut na način da u njega stavi da odluku u učlanjenje u udrugu donosi predsjednik udruge samostalno? Pročitao sam zakon o udrugama i nisam našao dio koji bi to eksplicitno zabranio. Željeli bi omogućiti da predsjednik bude taj koji će na kraju prihvatiti ili odbiti članstvo u udruzi, te da se izbjegnu javna glasanja Upravnog Odbora (trenutni statut), jer ne želimo takva glasanja iz nekih objektivnih razloga.

2. Smijemo li u statut uvesti neku kategoriju članstva koje nije redovni član, a služilo bi isključivo da član obavi svoju dužnost u tijelu u koje je odabran iako nije platio članarinu kao redovni čan. Primjer : na izornoj skupštini Pero je odabran u Nadzorni odbor. Sljedeće godine ne plati članarinu, time prestaje biti član, nadzorni odbor ne može funkcionirati jer Pero nije član i mora se raditi nova izborna skupština. Recimo da se u statut stavi novi oblik članstva 'funkcionalni' za kojeg bi definirali da može biti član određenog tijela i odlučivati u tom tijelu iako nije platio članarinu i nije redovni član, te nema ostala prava i obveze koje proizlaze iz redovnog članstva. U zakonu o udrugama također nisam našao ništa što bi to branilo, a primjećujem da mnoge udruge imaju počasne/ nominalne /redove članove u statutu iako nigdje u zakonu ne postoji takva podjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija