Jump to content

ino dohodak - Njemačka


Potočnica

Preporučene objave

Poštovani, molim vas pomoć.
Obitelj (suprug + dvoje malodobne djece, školarci) i ja četvrtu godinu živimo u Njemačkoj (suprug od početka 2018, djeca i ja od 9mj 2018).
Početkom 2019 prijavili smo privremeni odlazak iz HR, za početak na 5 godina, al realno - nemamo se namjeru vraćati. Tu smo trenutno u potrazi za stambenim prostorom koji bi kupili i nakon čega smo planirali prijaviti trajnu odjavu.  U Njemačkoj imamo prijavljeno boravište (?).
U Hrvatskoj smo prijavljeni (prebivalište? Miješam pojmove boravište i prebivalište) na adresu kuće suprugovih roditelja, gdje smo i živjeli do odlaska. Tamo boravimo za vrijeme školskih praznika u njemačkoj, plaćamo plin, internet (struja, voda... nemaju odvojena brojila, to glasi na suprugove roditelje).
Suprug u Hrvatskoj na sebi nema nikakvih nekretnina. Ja imam nešto zemlje naslijeđene nakon smrti oca, postupak je bio okončan sredinom prošle godine.
Prvu godinu sam iz Njemačke radila za Hrvatsku firmu, ne kao izaslani radnik, već... normalno, rad od kuće. Porezi, prirezi, zdravstveno, mirovinsko... sve je bilo plaćeno u Hrvatskoj. Sada radim u Njemačkoj, tu imam zdravstveno, mirovinsko...
U Hrvatskoj imam otvoren tekući račun - za plaćanje domaćih računa (plin, internet, mobiteli), suprug je svoj zatvorio prošle godine.
Zdravstveno osiguranje je za svo četvero odjavljeno.
Suprug je svoju poreznu karticu fizički vratio, moja je tada već bila e-kartica, tako da nisam imala išta fizički vratiti, iskreno - ne sjećam se jesam li napravila kakvu prijavu/odjavu na poreznoj, nemam ništa papirnato.
Imam pristup e-građanin uslugama, na e-poreznoj vidim da me se vodi kao hrvatskog rezidenta.
Što nam je činiti?
Jesmo li dužni prijaviti ino dohodak? I hoćemo li biti dužni platiti razliku poreza?
Bi li nas trajna odjava poštedila ove obveze? Ili postoji neko drugo rješenje?
Hvala!
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da ste naši porezni rezidenti dužni ste još uvijek prijaviti dohodak ostvaren u Njemačkoj našoj poreznoj. Hoćete li platiti razliku poreza ovisi o više faktora koji vam ne može nitko reći ovako. Načelno s Njemačkom nije ugovoreno dooporezivanje dohotka tako da vrlo vjerojatno ne bi trebali ali ne mogu tvrditi sa sigurnošću.

 

 

 

prije 10 sati , Potočnica je napisao:

Bi li nas trajna odjava poštedila ove obveze?

Odjava prebivališta ne ali odjava rezidentnosti bi vas spasila toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija