Jump to content

Daljina medje od zida kuce


Kruskoliki

Preporučene objave

Dobar dan. Ako mozete da mi date odredjene isntrukcije, to jeste pravno validnu informaciju. Cijeli slucaj ce se desavati u Dubrovackom gradskom podrucju. Dakle. Treba da se desi odredjeno etaziranje i razgranicenje izmedju mene i jedne osobe. Ta osba ima namjeru, po odredjenom rijesenju da za sebe prisvoji jedan komad zemlje koji je po dogovoru trebao pripasti meni. Medjutim to je druga tema. Mene interesuje sljedece. Posto je taj komad zemlje u bukvalnom smislu, do mog bocnog zida na kojem se nalazi i prozor, da li ta osoba, ako to dobije i odluci da nesto gradi, na kojoj zakonski propisanoj razdaljini to moze uraditi. Hvala unaprijed! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemorate se ljutiti. Ja sam to spomenuo u kontekstu toga sto u PROSTORNOM PLANU UREDJENJA GRADA DUBROVNIKA stoji sljedece:

 

Članak 36.

Sve građevine, koje se izgrađuju na slobodnostojeći način, ne mogu se od međe susjedne

građevne parcele graditi na udaljenosti manjoj od 3 metra.

Balkoni, lođe i terase ne mogu se graditi na udaljenosti manjoj od 3,0 m od susjedne međe.

Udaljenost građevine od javno prometne površine je najmanje H/2, a ne može biti manja od

3,0 m..

Međusobni razmak stambenih građevina namjenjenih za individualno stanovanje može biti

najmanje 6,0 m.

Međusobni razmak građevina mora biti najmanje jednak visini više građevine za

višestambene, stambeno-poslovne i poslovne građevine.

 

Dakle. Nisam Vas to bez razloga pitao. Kao sto vidite, ovdje se nigdje ne spominju 4 metra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite ali nitko od onih koji su odgovorili nije točno pročitao pitanje (barem ja to tako vidim). Naime odgovori su samo djelomično točni. Naime, kad govorimo o udaljenosti od međe, ona UVIJEK VRIJEDI ZA OBA SUSJEDA JEDNAKO. Prema tome, ako je udaljenost 5 metara, onda se obojica moraju odmaknuti barem 5 metara pa je udaljenost između kuća 10 m. Ako je minimalna propisana udaljenost 3 metra, onda su kuće međusobno udaljene minimalno 6 m. Itd.

Naravno, dozvoljeno je raditi i dvojne objekta, pa onda oba susjeda grade laički rečeno "zid do zida". To se zove dvojni objekt, a ako je više kuća u pitanju, onda se to zove "kuće u nizu".

Dakle da rezimiram: iz Vašeg pitanja se vidi da Vi imate svoj bočni zid točno na granici parcele. Prema tome, ako je kuća legalna, znači da su u pitanju dvojni objekti, prema tome i susjed ima legalno pravo napraviti svoj vanjski zid na granici parcele, prema tome ispred Vašeg prozora. A usput rečeno, Vaš prozor je u potpunosti 100 % nelegalan, jer niti u jednoj situaciji nije dozvoljeno raditi bilo kakve otvore na međi.

Da zaključim, Vaš susjed će potpuno legalno i sa dozvolom moći sazidati zid ispred Vašeg prozora jer pravno Vaš prozor ne postoji. A ako je slučajno propis da se morate odmaknuti od međe, isti vrijedi i za Vas pa Vam je u tom slučaju cijela kuća nelegalna, dakle pravno ne postoji i ne možete se buniti. Prema tome, brzo sami sazidajte prozor koji je nelegalan.

Ispričavam se ako sam pogrešno shvatio pitanje, a i na duljem odgovoru, jer dulje vremena opet neću biti u prilici sudjelovati u raspravama pa sam probao sve objasniti.

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vama na iscrpnom odgovoru i sto ste se potrudili da mi razsjasnite situaciju. Medjutim izgleda da se nismo razumjeli. Evo. Samo da apsolviram par bitnih stvari a koje se vezu na vase konstatacije. Dakle kuca postoji vec odavno, redovno je uknjizena, cak je i podjeljena u katastru na recimo dvije polovine, gdje se vode na mene i mog tetka. Ostalo je jo samo da se izvrsi etaziranje, da se tacno ozvanici i oznaci sta je cije. Sada to figurira ka dvije polovine. Tu moj tetak hoce da manipulise jednim rjesenjem i da prigrabi malo vise nego sto smo se dogovorili. To malo vise bi bio dakle, tacno komad parcele koji se nalazi ispred mog bocnog prozora, koji je, sto se iz navedenog vidi legalan 100% i postoji tu vec 40 godina. I u redu, neka bude tako ako je sudjeno. Medjutim kada se to etazira i razdjeli kako smo se "dogovorili" i to postane njegovo, taj bocni zid na kojem se nalazi i moj prozor tada ce postati zvanicna medja. Da li ce nakon toga moci graditi ista ispred moga prozora, to jeste sa te bocne strane kuce!!! Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija