Jump to content

Diskriminacija zbog porodiljnog dopusta

Pepa1234

Preporučene objave

Poštovani,

Zaposlena sam 5,5 godina u firmi te sam prije 3 tjedna saznala da sam trudna. Poslodavca sam odmah obavijestila o trudnoći (u 8. mjesecu trudnoće) radi toga što mi je određeno strogo mirovanje, te u dogovoru s poslodavcem posao obavljam od kuće bez ikakvih zapreka.

Nalazim se na rukovodećoj poziciji te sam član uprave u firmi. U upravi su još 4 muške osobe te nam se od nedavno pridružila 1 ženska osoba (prije 3 tjedna).

S obzirom da ću u nekom trenutku morati na porodiljni dopust, saznala sam da se bez moje prisutnosti razgovaralo o tome tko će rukovoditi mojim odjelom. Informaciju sam saznala sasvim slučajno od jednog člana uprave koji je rekao da se razgovaralo o tome da se moj odjel prepusti dotičnoj ženskoj osobi koja se nedavno pridružila upravi.

Nakon toga sam bila na sastanku s članovima uprave gdje je rečeno da ta ideja ipak ne dolazi u obzir. U zamjenu za to, dobili su preporuku za jednu (žensku) osobu koja bi se dobro uklopila u moj tim te preuzela vođenje tima dok mene nema. Ja sam na to pozitivno odgovorila - taj razgovor je tu bio završen tj. trajao je 1-2 minute. Nakon toga, na drugom sastanku uprave, opet je započeta tema potencijalnog zapošljavanja te osobe, ali direktno na moju poziciju. Ja sam na to postavila pitanje da, ako ta osoba dolazi na moju rukovodeću poziciju - da li je njena pozicija stalna tj. što se događa samnom i njim nakon što se ja vratim s porodiljnog?

Tu su mi članovi uprave krenuli govoriti kako je to jako teško pitanje, život mora ići dalje i ne smijemo imati rupu u firmi te će ta osoba preuzeti moju ulogu, moj tim i moj posao. A ja kad se vratim mogu doći na neku drugu poziciju možda (ne navodeći koju) jer ću ionako imati djecu i neću htjeti niti moći baš puno raditi. A i s druge strane sam na mirovanju pa moram slušati doktora i možda ću uskoro već otvarati komplikacije pa me sveukupno jako dugo neće biti na poslu, a kasnije će mi biti baš jako teško imati djecu, a sigurno će biti neka druga pozicija za mene u firmi. Kad sam upitala koja je to druga pozicija - jedan član uprave se našalio i rekao da bi mogla doći u jedan tim u kojem stalno ima manjak radnika - a radi se o grafičkim dizajnerima - te dobro znaju da ja nemam vještine niti znanja o grafičkom dizajnu. Zatim me član uprave priupitao da li mi je dosadno - zato što sam na mirovanju - te da bi njemu na mom mjestu bilo užasno dosadno da mora stalno ležati kod kuće (aludirajući na to da postavljam ovakva pitanja jer mi je dosadno doma).

Nisam ništa konkretno odogovorila na te navode, rekla sam samo da smatram ovaj razgovor nezavršenim i nekonkretnim, te se u mom glasu osjetilo opće nezadovoljstvo. Pola sata nakon toga me nazvao jedan drugi član uprave koji mi se duboko ispričavao radi tog razgovora (ne navodeći konkretno zašto), te je me pitao da li bi mi bilo u redu da tu osobu zaposlimo - ali ne na moju poziciju - već da ja kad se vratim s porodiljnog ta osoba odgovara meni kao rukovodećoj osobi tog tima. Ja sam rekla da mi treba vremena da razmislim o svemu, te da smatram da prijašnji razgovor nije nikako bio prikladan. Danas se održao novi sastanak gdje je isti član uprave pred svima izjavio da je u razgovoru samnom zaključio gore navedeno - da će se ta osoba zaposliti ali ne na moju poziciju, već da kad ja dođem ću biti nadređena toj osobi (iako ja to u razgovoru nisam nikad potvrdila).

Moja pretpostavka je da je član uprave shvatio da je razgovor bio diskriminatoran i šovinistički, osjetio je moje nezadovoljstvo, te pretpostavio da bi to što rade i govore možda moglo biti ilegalno? Te da mi je zato ponuđena tj. nametnuta ova druga opcija. Član uprave koji je najviše imao diskriminatornih komentara mi je danas rekao da je to sve bio samo "brainstorming" - što god to značilo.

Zanima me da li je ilegalno oduzimati poziciju osobi zato što osoba ide na bolovanje? Što mogu napraviti da se zaštitim od toga da me nakon povratka s porodiljnog dodatno ne diskriminiraju na temelju toga što imam dijete? Ili ako dođe do degradacije (s moje pozicije na nižu) ili otkaza - što mogu napraviti da imam temelje za tužbu? Trebam li nešto od uprave tražiti na pismeno? Napominjem da ništa od  ovoga nemam napismeno, sve je ostalo na razgovoru. 

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija