Jump to content

Pismo odvjetnika


arhont

Preporučene objave

Poštovani,

molim savjet. Upravo sam iz odvjetničkog ureda kojeg je angažirao moj otac dobio poziv da se u roku od 15 dana javimo radi pismenog uređenja korištenja kuće u kojoj otac i njegova "cura" žive. Vlasnici kuće smo brat i ja (svaki pola), kuću nam je pred cca 8-9 godina otac darovao darovnim ugovorom.

Pretpostavljam da se radi o tome da žele urediti status njegove cure, jer je to pitanje usmeno poteznao pred cca godinu dana no tada smo završili razgovor da, ako otac umre, ona može biti u kući koliko treba ali to neće nikada biti na pismeno s naše strane. 

Naime, otac je narušenog zdravstvenog stanja i bojim se da ne završi u domu, a tada će nam prodaja te nekretnine biti jedini izlaz da plaćamo dom.

Otac i cura cijelo vrijeme žive u toj kući (nekih 7 god skupa), plaćaju režije (manje više uredno, ali npr. plin im je isključen zbog duga, itd...) mi im pomažemo (drva, sitni popravci, košnja trave), itd...

Moje pitanje je ima li itko (otac ili ona) osnove da na neki način naruše naše vlasništvo, odnosno trenutni status. Ja sam rekao i stojim iza riječi, ali ne želim pismeno ništa pisati jer jednostavno ne znam što nas čeka s obzirom na zdravstveno stanje oca. I brat i ja imamo druge nekretnine, odnosno situirani smo i nemamo pretencije na tu nekretninu, ali želimo zadržati status kakav je. Nekretnina nam je darovana jer je ocu tada zbog dugova (propala firma) prijetila ovrha, pa je nekretnina prepisana na nas da ne bi ostao bez nje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , arhont je napisao:

poziv da se u roku od 15 dana javimo radi pismenog uređenja korištenja kuće u kojoj otac i njegova "cura" žive.

Moguće da se radi o davanju osobne služnosti ocu i curi (stanovanja/plodouživanja) koja se uglavnom određuje doživotno ali što točno traže, to ćete vidjeti ako se odazovete pozivu. No, kako kažete da nešto napismeno nikada nećete odobriti, nitko vas ne može natjerati da potpišete pravo služnosti i lli davanje dijela su/vlasništva. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spitfire hvala ti na odgovoru. 

Da, pretpostavljam i ja da je tako. Ocu bi još i napisali ali curi ne (ma da je to i sada jasno da mogu biti tamo i da ih nitko neće istjerati), a mislim da je upravo u curi problem.  Ako bi to napisali i za nju, tada smo u problemu ako se ocu dodatno zakomplicira zdravstveno stanje do te mjere da ćemo trebati prodati nekretninu da bi financirali njegovu njegu. Vjerujem da bi bio problem i da damo doživotnu služnost ocu, a on ode u dom, pa opet zbog njegove služnosti ne možemo ništa s nekretninom.

Jasno mi je da nam je vlasništvo nepovredivo, no moguće da će ići toliko daleko do opoziva ugovora o darovanju zbog grube nezahvalnosti. Mislim da bi to bilo teško dokazati s njegove strane jer u suštini ne postoji (pomažemo im). Ima li neka druga opcija koja je njima na raspolaganju s obzirom na trenutno stanje? Postoji li rok za opoziv ugovora o darovanju? Sklopljen je 2015-e ako se dobro sjećam.

uređeno: od arhont
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija