Jump to content

objašnjenje mirovine ?? a pokoji savjet ostalima


kunaOKB

Preporučene objave

kao prvo svaka čast autoru stranice,a i svim forumašima ! napokon nešto pametno i za nas jadnike izgubljene u civilnom svijetu.

moje pitanje : dobio sam rješenje 30 % invalidnosti PTSP,40% invalidnosti uzrokovane bolešču ( ?? neznam koje ? ) i 30 % invalidnosti ozljedom izvan rada, te stekao pravo na invalidsku mirovinu zbog PROFESIONALNE nesposobnosti za rad !??

Nadalje kao što se vidi imam status RVI 30% kronični stupanj PTSP-a,dragovoljac domovinskog rata, i cijelo vrijeme rata proveo u profesionalnoj postrojbi kao DVO sa činom narednika i zapovjednik desetine.

Zanima me zašto profesionalna mirovina , i kolika bi ona mogla iznositi ? PS : radni staž do nastanka prof. nesposobnosti za rad iznosi 15 g 05 mj. i 07 dana .

Thanks ! LONG LIVE BROTHERS IN ARMS !! :-?8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kumulirana mirovina se sastoji iz vojnog i civilnog dijela, odnosno dijela koji je u svezi s ratom i onog koji nije. Vojni dio mirovine ne mora biti isti kao i postotak invalidnosti. Tebi je pri izracunu mirovine priznat veci dio od postotka invalidnosti koji si dobio, pa time imas i proporcionalno veci dio vojne mirovine, sto je povoljnije za tebe. Jednostavno su ocijenili kako je u tvom slucaju 70% tvoje ukupne invalidnosti u svezi s ratom

 

Malo me cudi profesionalna mirovina, ali kao sto si mogao vidjeti iz postova ovdje, to ovisi o bezbroj cimbenika i ne moze se predvidjeti.

 

Sto se tice izracuna mirovine, nisam neki strucnjak, ovdje ima puno jacih od mene, ali vidim da su trenutno svi u zivotu pa cu probati ja. Ako pogrijesim, nemoj se ljutiti.... :-D

 

Dakle ovako: ako odes u mirovinu s cinom narednika i po podacima koje si dao, ispada ti 100% vojni dio 5.159 kn i 100% civilni dio 852 kn. Ako to pomnozis s onim postotcima 70/30, dobijes kumuliranu mirovinu u iznosu od 3.944 kn.

 

Kazem, ako ti ostane cin narednika, a ne znam kako je s DVO, jel ti cin ostaje ili mozda dobijes cin gore, to ces morati pricekati nekog drugog.

 

Eto, toliko od mene, nadam se da sam bar malo pomogao. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to je cca tako nekako kako sam i računao , jedino me zbunjuje onih 40 % posto invalidnosti na osnovu bolesti ? a kao što i sam kažeš nije mi jasno zašto je profesionalna mirovina ...?

 

uglavnom . hvala , i naravno nema nikakve ljutnje !!!!!

 

u biti moje mišljenje je da svima nama treba nekada i koja lijepa riječ utjehe i nada , a još kada se netko i tako potrudi da i objasni sve te moguče birokratske zavrzlame ....... svaka čast !! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle da još jedanput pojasnimo:

profesionalna nesposobnost je nesposobnost osiguranika koji je nesposoban za obavljanje poslova na kojima se zatekao prilikom ostvarivanja mirovinskih prava. osiguranik može raditi na nekom drugomradnom mjestu ili biti upućen na profesionalnu rehabilitaciju.

ako netko nezna, profesionalna rehabilitacija je usavršavanje i školovanje osiguranika za rad na drugom radnom mjestu.

 

opća nesposobnost za rad se utvrđuje kod osiguranika kod kojeg je nastala opća nesposobnost, znaći da je bolest ili ozljeda takve prirode da osiguranik nije sposoban za obavljanje bilo kakvih poslova što također znaći da se ne može nigdje legalno zaposliti.

 

po tome ispada da si još jedan u nizu prevarenih i stoga bi trebao odmah podnijeti žalbu. naravno to su moje pretpostavke na osnovu ovih podataka što si objavio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle ovako : žalbu na moju veliku žalost i štetu nisam podnio jer sam se u to vrijeme nalazio u "komatoznom stanju" te ležao na psihi !

ali sada me zanima dali nakon gudinu dana tj. izlaska pred komisiju (jer naravno RVI sam dobio privremeno i trebao bih u 5 mj. ići ponono na komisiju) za produživanje statusa RVI-a imam pravo žalbe ako mi opet odrede profesionalnu mirovinu ? inače stanje se drastično pogoršalo ( ptsp)što mi potvrđuje medicinska dokumentacija. Inače mirovinu sam dobio i iznosi 3.665 kn. A što se bolesti tiče lege moje : nažalost nema više života bez tableta. Samo i one nisu ono što su bile ( sve manje djeluju) sredstvo dodieljeno ( nakukljaj ih tabletama)

cilj ostvaren ( svako malo pa jedan od nas manje ) ALI NEKA TO JE NAMA NAŠA BORBA DALA ( pa onda neka se zamisle malo oni koji nas optužuju za PREVELIKE benificije,mirovine , dionice i pitaj dragog Boga čega sve još što nam prigovaraju) Ja bih se vrlo rado mijenjao za njihovo zdravlje, a ja njima sve te moguče koje imamo ( ako ikada i dođemo barem do pola onog što nam po zakonu pripada , bilo bi pet ali ovako __ mučenje,mrcvaljenje .....!!!)

 

inače još samo da nešto navedem i poručim onima koji idu u Osijek na prvostupanjsku i dobiju ocjenu invalidnosti koja neodgovara Vašem stanju tj ocjene s manje od 20% invalidnosti na osnovu PTSP-a. OBAVEZNO se žaliti i tržitit izlazak na vještačenje !!!! ja sam tako prošao : OS komisija me je ocijenila sa manje od 20% bez obzira na priloženu kako liječničku dokumentaciju koja je ukazivala na visoki stupanj PTSP-a i opširan i potpun ratni put !!!!

uložio sam odmah žalbu i nakon mjesec-dva dobivam poziv na vještačenje u Dubravu gdje su se čudom čudili na kojoj su oni to osnovi mene ( čitaj ne samo mene ) ocijenili s navedenim postotkom ! I još nešto za razliku od OS na vještačenju sam u prostoriji proveo cijelih 5 do 10 min. uz fini i kulturni razgovor , pa čak i pokoji savjet !

odmah tijekom vještačenja rečeno mi je i koliko če mi odrediti invalidnost -- 30 % teškog stupnja PTSP-a T 238/b

i napomenuli da je to privremeno te da iz navedenih liječničkih dokumenata slute na daljnje pogoršanje bolesti ! :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kunaOKB je napisao:

dakle ovako : žalbu na moju veliku žalost i štetu nisam podnio jer sam se u to vrijeme nalazio u "komatoznom stanju" te ležao na psihi !

 

i ne moraš pisati žalbu, možeš obnovit postupak u mirovinskom jer vidim da ti je zdravstveno stanje pogoršano i imaš nove liječničke dokumentacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija