Jump to content

Mirovina za dragovoljca sa punim radnim stažom


Nepopravljivi optimist

Preporučene objave

Poštovani. Stalno pratim Vaš forum u vezi braniteljskih mirovina, no sada kako se približava dan mog umirovljenja više mi nije ništa jasno. Shvatio sam da ću kao dragovoljac Domovinskog rata na mirovinu dobiti nekakvih 100-tinjak kuna. Zato Vas molim, da na osnovu podataka koje navodim, Vi probate izračunati kolika bi mi bila mirovina. Datum rođenja: 22.10.1958.; radni staž na taj datum 2023. godine: 39/11/25; vrijeme provedeno izvan radnog odnosa koje se priznaje za penziju: -/10/11 ( upisano u radnu knjižicu ); dragovoljački ratni staž 220 dana ( lipanj 1991. - svibanj 1992. godine ). 2018. godine tražio sam i dobio informativni izračun mirovine za prijevremenu starosnu mirovine iz kojeg sam izvadio slijedeće podatke: 1. obračunsko razdoblje=1983. - 2017.; 2. prosječni vrijednosni bodovi=0,7304; 3. mirovinski staž za izračun mirovine=35,1750; 4. polazni faktor=0.8028; 5. osobni bodovi ( 2x3x4 )=20,6254; 6. mirovinski faktor za informativni izračun (MF)=1,0000; 7. AMV (aktualna vrijednost mirovine)=65,60 kn. Izračunata mi je mirovina u iznosu od 1718,35 kn. Na što nisam pristao, pa sam nastavio dalje raditi. Iako sam tražio da mi izračunaju i braniteljsku mirovinu ( priložio sam potvrdu iz vojnog odsjeka ), nisu mi je izračunali. Nakon žalbe pravnik u mirovinskom ručno mi je izračunao cca 2500 kn, što je u ono vrijeme bila minimalna braniteljska mirovina. Mislim da neću koristiti ono pravo da na temelju ratnog staža odem u mirovinu 7 mjeseci ranije, jer mi sadašnji posao nije težak a i plaća je relativno dobra i redovita. Zahvaljujem Vam se unaprijed. Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 34 minuta, prof je napisao:

Poštovani optimist,

ako ste u prilici raditi do 31.12.2023.g. starosne mirovine bi Vam iznosile:

2 Izracun mirovine.jpg

Nepopravljivi optimist starosne mirovine 2.makroenabled.xlsm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani. Zahvaljujem Vam se na odgovoru. Izgleda da sam ja ipak optimist bez pokrića. Jako sam pogriješio što sam nakon rata ostao raditi. Imam još dva  potpitanja: 1. Ne vidim nigdje u izračunu moj ratni dragovoljački staž od 220 dana, koji bi se trebao priznati u dvostrukom trajanju ( citat: "Ako ste hrvatski branitelj koji je za vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu bio zaposlen ili vam je staž osiguranja bio priznat po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa vam se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju" ); 2. Zbog čega bih trebao raditi do kraja kalendarske 2023. godine? Da li je to zbog stjecanja prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika? Zar tu ne bi trebalo primijeniti ratni staž u dvostrukom trajanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija