Jump to content

Kupnja građevinskog zemljišta, vlasništvo 1/2 i g. dozvola


fcb1900fcb

Preporučene objave

Poštovanje,

Planiramo kupiti građevinsko zemljište, pa me zanima je li veliki problem ako je vlasništvo 1/2? Prema dostupnim podacima najvjerojatnije se radi o mužu i ženi vlasnicima..kolika je razlika u odnosu na kupnju gdje je samo jedan vlasnik zemljišta, postoje li neke skrivene "cake"?

I također, na g. zemljištu nalazi se objekt veličine 55m2 za rušenje, s dozvolom iz 1959.g. Može li se iskoristiti ta postojeća dozvola kako bi se u budućnosti izgradio nešto veći objekt (u smislu proširenja te dozvole za veći broj kvadrata), ili se mora izvaditi posve nova g. dozvola?

Hvala na odgovorima i lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morat ćete ići na novu dozvolu (što nije problem danas jer su se sjetili digitalizirati to), a taj postojeći objekt možete iskoristiti za umanjenje komunalnog i vodnog doprinosa prilikom gradnje.
Razlika je u tome što ćete morati dobiti suglasnost od drugog vlasnika da bi mogli graditi na toj parceli ili ćete morati rascijepiti tu parcelu na dva dijela ako želite graditi i biti vlasnik 1/1.

Kupite 1/1 da ste mirni i bok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S tom parcelom ne možete ama baš ništa bez drugog suvlasnika. Kod suvlasništva u idealnim dijelovima se čak ne zna ni koji je čiji dio. Kupujete samo nedefinirani, suvlasnički dio parcele. Vrlo neugodno ako su suvlasnici u nekakvom sukobu pa ne žele svi prodati. Zato, da, radi se o izuzetno velikom problemu za kupca koji je odlučio kupiti samo jedan suvlasnički dio jer sa svojim vlasništvom neće moći samostalno raspolagati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija