Jump to content

Molba za razjašnjenje upute o pravnom lijeku


mkey

Preporučene objave

Poštovani,

Imam na rukama presudu suda u sporovima male vrijednosti kojom se djelomično ukida platni nalog.

Moja namjera je žaliti se županijskom sudu, međutim nije mi jasna uputa o pravnom lijeku u dijelu u kojem stoji kako po članku 467.a ZPPa žalba protiv presude ne odgađa ovrhu. Znači li to da će ovrha biti provedena neovisno o predanoj žalbi? Od jednog sam pravnika čuo kako to ne znači kako se neovisno o žalbi mora platiti, ali je mom inženjerskom mozgu to skroz nejasno.

Ukoliko treba platiti te iznose, kako znati točno koji iznos treba biti plaćen? Navedeni su iznosi predmetnih računa 1212.24 KN i kamata koja nije obračunata. Kamata teče od datuma dospijeća pojedinog računa. To nije baš nešto što ja znam izračunati.

Naveden je trošak tužitelja (80+30+10+50 KN) s kamatama koje teku od datuma presude. Ovdje zaključujem kako je tužitelj taj koji podmiruje troškove bilježnika pa ja samo podmirujem troškove tužitelju.

Pa eto, ako mi možete malo to razjasniti, unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedno dodatno pitanje, vezano za period na koji se odnosi obračun kamata. 
- Platni nalog je 21.02.2021.
- Prvo ročište je bilo 11.03.2022.
- Drugo ročite je bilo 05.04.2022.
- Presuda 16.05.2022. dakle u zakonskom roku od 45 dana

Do drugog ročišta je došlo stoga što sam ja predložio uvid u prethodni predmet koji se vodio između istih stranaka za prethodni period a koji još nije bio dobio presudu niti nakon skoro godinu dana. Sudska pomoćnica je prihvatila moj prijedlog da bi na kraju u presudi moj prijedlog bio odbačen jer je sva činjenična stanja su morala biti iznesena do održavanja glavne rasprave u sporu male vrijednosti. Slično je konstatirala i sudska pomoćnica na drugom ročištu ali nisam bio dovoljno raspoložen da postavim pitanje zašto je uopće održano drugo ročište. Istina je da je bilo na moj prijedlog, ali ja sam više bio iznerviran što se održava nova glavna rasprava prije negoli sam dobio presudu za prethodni spor.

Ovo mene vodi na zaključak kako sudska pomoćnica ne poznaje zakon te zapravo mene dovodi u položaj gdje se nepotrebno i protuzakonito povećavaju troškovi.

Na koji način se može osporavati razdoblje prema kojem se obračunava kamata? Razumijem kako sam odgovoran za kamate do 21.02.2021. i tu nema spora, ali ono što smatram djelomično spornim je preostali period od gotovo punih 15 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, malo sam se pomogao što se tiče kamata, internet je ipak moj prijatelj.

Ovaj site je zgodan https://kalkulatori.hr/kalkulator-zateznih-kamata samo vodite računa da ne odete na www jer izbacuje CORS grešku kod kalkulacije. Imaju i bug kod obračuna ukupnog duga jer zbroje kamatu i glavnicu a preskoče trošak ovrhe. Ovo mi daju oni.

image.thumb.png.9b5be06a809fd7aea71c544ce9561bf7.png

Primjenom reverznog inženjeringa sam izračuno i sam u excelu, razlika je u par lipa jer oni režu treću decimalu a ja zaokoružujem kako spada.

image.png.48fa1a0a4b23b8c1862d4ce13feb3dfd.png

obracun_kamate.xlsx

uređeno: od mkey
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, dobio sam drugdje odgovore na svoja pitanja.

Znači li to da će ovrha biti provedena neovisno o predanoj žalbi? -> možda. To mi nije baš ulazilo u glavu ali sada mi jasno. Dakle, tužitelj može ovršiti prema nepravomoćnoj presudi ali onda riskira da u slučaju gubitka eventualnog spora na drugostupanjskom sudu mora sve vratiti s kamatama. Po ovome jasno slijedi da svatko treba odvagnuti svoju situaciji i vidjeti što želi učiniti i što točno želi riskirati.

U ovom smislu me također zbunjivalo što se događa ukoliko se plati nakon presude. Odgovor na to je isto prilično jasan, ako se plati tražbina spor je gotov i nema osnove za žalbu.

Na koji način se može osporavati razdoblje prema kojem se obračunava kamata? -> na ovo nisam našao odgovora ali taj ću most prelaziti kada dođem do njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 18. 05. 2022. u 20:06, mkey je napisao:

Ovo mene vodi na zaključak kako sudska pomoćnica ne poznaje zakon

Naziv "sudska pomoćnica" u našem pravosudnom sustavu uopće ne postoji.

prije 10 sati , mkey je napisao:

Dakle, dobio sam drugdje odgovore na svoja pitanja.

Ako ste pitanja postavili nejasno i nepotpuno kao i ovdje, onda je upitno što ste dobili.

prije 10 sati , mkey je napisao:

Dakle, tužitelj može ovršiti prema nepravomoćnoj presudi ali onda riskira da u slučaju gubitka eventualnog spora na drugostupanjskom sudu mora sve vratiti s kamatama.

Tužitelj ne može ovršiti tuženika na temelju nepravomoćne presude. Pitanje je što je ovdje ukinuto od tog platnog naloga, a što nije. Pravomoćna presuda je ovršna isprava.

prije 10 sati , mkey je napisao:

Po ovome jasno slijedi da svatko treba odvagnuti svoju situaciji i vidjeti što želi učiniti i što točno želi riskirati.

Kao i uvijek kad je u pitanju sudski spor, jer baš uvijek postoji rizik od uspjeha.

prije 10 sati , mkey je napisao:

U ovom smislu me također zbunjivalo što se događa ukoliko se plati nakon presude. Odgovor na to je isto prilično jasan, ako se plati tražbina spor je gotov i nema osnove za žalbu

Ovo je netočno, jer Vi uvijek možete podmiriti dug i paralelno voditi sudski postupak po žalbi i to iz raznih razloga. Isto kao što možete koristiti i pravo na žalbu daleko nakon što prođu rokovi za istu.

prije 10 sati , mkey je napisao:

Na koji način se može osporavati razdoblje prema kojem se obračunava kamata?

Pitanje Vam je previše općenito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija