Jump to content

Uplate preko Booking.com


Renata Frascassi

Preporučene objave

Dobila sam dozvolu za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, i preko Booking.com-a dobila većinu rezervacija za smještaj tokom sezone koja tek kreće. Na Bookingu sam odabrala opciju da mi uplaćuju za smještaj na devizni tekući račun. Poznanica koja se bavi iznajmljivanjem kaže da uplate iz inozemstva trebaju sjedati na žiro-račun. Znate li koji račun treba dati za uplate u Eurima iz inozemstva, za usluge smještaja u RH?

Dodatno pitanje: na Booking-ovu proviziju se plaća PDV. Prema jednom tumačenju, Booking uopće ne bi smio naplaćivati VAT na svoju uslugu (što spominju u pravilima), tj VAT u zemlji u kojoj već imaju sjedište. Nego bi, nakon što im prijavim svoj porezni identifikacijski broj trebali preusmjeriti 25% od provizije u naš porezni sustav. Ukoliko to ne bude tako, nego oni obračunaju VAT unutar svoje provizije, moram li platiti još naš PDV i na koji točno iznos? Cijeli iznos provizije, ili iznos umanjen za njihov VAT?

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Sad me zanima sljedeće: kad ispostavljam račun koji je gost platio preko Bookinga u Eurima, po kojem tečaju preračunavam taj iznos u kune? Koji dan? Na dan ispostavljanja računa? I na koji dan izračunavam PDV koji ću uplatiti i po kojem kursu? Čini mi se da je rok za uplatu pdv-a tri mjeseca, da li onda mogu platiti za tri mjeseca ali po kursu koji je važio na dan ispostave računa?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

evo vam moje sta sam sve prikupio. mislim da je iz toga jasno, a imate i cimerfraj link.

 

"PDV na proviziju stranih agencija:

- POREZ (PDV/PDV-S) SE PLACA NA HOST SERVICE FEE (3%) - VAT INVOICE (AirBnB) --- prijavit obrasce PDV i PDV-S do 15. u mjesecu za prethodni mjesec; uplatiti do 20. u mjesecu

- uplacuje se nakon sto gost ode (racuna se datum izdavanja racuna/odlaska gosta); nema veze VAT Invoice date na Air-u.

- U slučaju suradnje s internetskim oglašivačima smještaja koji imaju sjedišta u drugim državama članicama EU, poput Booking.com-a ili Airbnb-a dužni smo imati valjani PDV id broj te prijavljivati, obračunavati i plaćati PDV na proviziju primljenih usluga.

- obračunati i plaćati PDV na usluge, do 20-tog u tekućem mjesecu za prethodni mjesec
Primjer: ako se posluje s Booking.com ili Airbnb, na iznos njihove provizije, obračunava se PDV po stopi od 25 %

- Prijavu PDV-a smo dužni podnijeti do 20. u mjesecu za prethodni mjesec, a tako obračunati PDV platiti do posljednjeg dana u mjesecu

- Dva su obrasca nužna za prijavu i obračun PDV-a ako surađujemo s agencijama koje imaju sjedište u EU: Obrazac PDV i PDV-s obrazac

- Obrazac PDV služi za evidenciju svih dobara i usluga koje su predmet oporezivanja PDV-om. Vrijednosti primljenih usluga posrednika iz EU se iskazuju pod II.10.

- PDV-S obrazac služi za prijavu stjecanja dobara i primljenih usluga iz drugih država članica Europske unije. Ako su u pitanju usluge agencija trećih zemalja, odnosno zemalja nečlanica EU, a koje nemaju sjedište u RH, nema potrebe ispunjavati PDV-S obrazac, ali se vrijednosti tih usluga svejedno iskazuju u PDV obrascu pod II.13. te se na njih obračunava i plaća PDV.

- Iznos obračunatog PDV-a uplaćuje se u državni proračun.
IBAN primatelja: HR1210010051863000160
Model: HR68
PozIv na broj primatelja (1201-oib):
Opis:

Svaki mjesec moras unjeti kroz ePoreznu PDV i PDV-S obrazac, onda kad ga oni pregledaju moras uplatiti i taj iznos. Sam mnozis iznos provizije sa 0,25 i tako izracunas, ako ti je racun u Eurima onda uzmes srednji tecaj HNBa na dan izdavanja racuna, preracunas u kune i onda dalje s kunskim iznosom radis. Ovdje je lijepo objasnjeno kako se popunjavaju obrasci i na koji racun se placa iznos:
https://www.cimerfraj.hr/propisi-i-zakoni/kako-sami-popuniti-pdv-obrasce-i-prijaviti-porez-na-proviziju

Iznajmljivači koji surađuju s poreznim obveznicima iz EU obrazac PDV i obrazac PDV-S predaju se elektroničkim putem stoga se moraju potpisati naprednim digitalnim potpisom korištenjem osobnih ili poslovnih certifikata koje izdaju certificirani pružatelji usluga certificiranja registriranih u Republici Hrvatskoj (npr. eOI i dr.).

na fakturi od bookinga je razdvojen iznos rezervacije i naknade banke.
da li pdv ide na oba iznosa ili samo na rezervacije?
-Na oba."

 

-------------------------------------------------

 

stime da bi napomenuo da uopce racun nemora bit datum odlaska gostiju. ja sam im poceo davati racun na dolasku, odnosno ni ne dajem ga rucno vise vec saljem digitalno (AirBnB poruke, email, whatsapp,...).

cjela ti prica oko davanja racuna gostu je totalna pi*darija IMO jer koji ce njima to vrag kad sve ide preko Air-a/bookinga. samo se ljude zbunjuje i onda im moram objasnjavat da oni nemoraju nista stime.

 

lp

 

edit: BTW kolko sam cuo uskoro zbog prelaska na € cemo morati pocet cjenik isticati drugacije i koristiti neki fiksni tecaj konverzije/prikazivanja koji ce "netko" odrediti.

 kolko sam skuzio radit ce se o nekom bedastom tecaju sa 4-5 decimala (facepalm)

 

 

uređeno: od mk2022
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija