Antonio144 objavljeno: 20. svibanj 2022. objavljeno: 20. svibanj 2022. Google daje puno miješanih informacija - darovni ugovor, porez na poklon, poreza na promet nekretnina 3%... Uglavnom, ja i sestra u suvlasništvu imamo stan (50/50). Taj stan bih htio prepisati na nju u potpunosti. Koji bi bili koraci da se to ostvari što bezbolnije i jeftinije? Ono što sam pohvatao preko interneta: 1. Otići kod odvjetnika da nam sastavi ugovor o darivanju nekretnine - cijena? - Čitao sam da sam mogu sastaviti ugovor. Ima li negdje neki primjer? 2. Otići kod javnog bilježnika da ovjeri ugovor - cijena? To je što sam našao. Trebam li do katastra s ovjerenim ugovorom da me maknu s vlasništa? Još se nešto mora? Citiraj
Miran89 odgovoreno: 20. svibanj 2022. odgovoreno: 20. svibanj 2022. (uređeno) Zavisi želite li izbjeći plaćanje poreza na promet nekretnina (3% od vrijednosti nekretnine). Ukoliko to želite izbjeći onda vi trebate napraviti darovni ugovor s mamom ili tatom. Nakon dvije godine od dana kad ste prepisali na roditelja, roditelj radi darovni ugovor sa sestrom i ona se knjiži. Nema plaćanja poreza u ovom slučaju. Ukoliko pak ne želite to i to vam je previše posla možete direktno napraviti darovni ugovor sa sestrom. U tom slučaju sestra je obveznik plaćanja poreza na promet nekretnina. Darovni ugovor možete sastaviti sami i imate ga na forumu pod predlošcima. Koliko znam kod odvjetnika minimalna cijena darovnog ugovora je 2.000 kn i raste s cijenom nekretnine, a za bilježnika ne bih vam znao reći. Ajmo pretpostavit da ste sami napravili ugovor: 1) ovjera kod bilježnika je 47,5 kn po ugovoru, a trebaju vam 3 komada (jedan vama, jedan sestri i jedan za gruntovnicu). 2) uknjižba prava vlasništva kod bilježnika 225 kn (samo mu kažete da želite to, bilježnik podnese prijedlog tako da ne morate ići na gruntovnicu i u pravilu kad bilježnik podnese prijedlog, gruntovnica brže donese rješenje o upisu prava vlasništva). U gruntovnici je trošak 250 kn. Edit: ako ćete raditi uknjižbu kod bilježnika onda vam trebaju samo dva ugovora 3) Prijenos režija: ne znam na kome su režije, ali ako su na vama trebat će prebaciti na sestru Katastar po službenoj dužnosti dobije od gruntovnice da se je promijenio vlasnik nekretnine i oni to promijene (nekad bude u roku, nekad se to otegne). uređeno: 20. svibanj 2022. od Miran89 prof 1 Citiraj
Antonio144 odgovoreno: 20. svibanj 2022. Autor odgovoreno: 20. svibanj 2022. @Miran89 Zahvaljujem na odgovoru! Nažalost, roditelja nemamo. Onda nam preostaje jedino plaćanje poreza na nekretnine. Znate li kako i tko određuje vrijednost nekretnine? Stan je plaćen oko 200 000 kn prije desetak godina a danas po njuškalu vidim da se slični prodaju za oko 300 000 kn. To bi sa svim troškovima bilo preko 10 000 kn... Citiraj
Miran89 odgovoreno: 20. svibanj 2022. odgovoreno: 20. svibanj 2022. Porezna određuje vrijednost nekretnine. Kad dođete tamo na ovjeru darovnog ugovora bilježnik će izvršiti prijavu poreza na promet nekretnina, nakon toga to preuzima porezna i određuje porez na promet nekretnina te šalje uplatnicu sestri. Citiraj
čudo odgovoreno: 20. svibanj 2022. odgovoreno: 20. svibanj 2022. (uređeno) prije 2 sati , Antonio144 je napisao: Znate li kako i tko određuje vrijednost nekretnine? Porezna, oni su "država u državi", i Vi ne možete u toj "državi" nikada unaprijed dobiti informaciju o visini poreza. Nema šanse. Znači, ako im se svidi cifra iz ugovora prihvatit će, a a ko ne odredit će sami ono što oni misle. uređeno: 20. svibanj 2022. od čudo Citiraj
MeetDave odgovoreno: 26. lipanj 2022. odgovoreno: 26. lipanj 2022. U svakom slučaju, ako odrede neku višu cifru, možete se žaliti na navedeno porezno rješenje, pa možda uspijete smanjiti iznos - mislim da u većini slučajeva vrijedi pokušati. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.