Jump to content

Šoderica-livada


Markoma

Preporučene objave

Pozdrav, ovako imam jednu situaciju. Naime nakon smrti oca nasljedio sam livadu(Sjenokosu) u dvije čestice jednu pored druge.

Pošto za taj dio nasljedstva nismo ni znali, tražili smo na katastarskim snimkama gdje se uopće nalazi i našli smo, Na snimkama se vidi da su vlasnici s jedne strane Grad a s druge strane privatna osoba koja slučajno ili ne ima firmu koja vrši iskapanje građevinskog materijala tj šodera i zna se da je to bila njegova šoderica ili je imao pravo iskopa. E sad na svim djelovima zemlje navedenih vlasnika, tako i na našem dijelu nalazi se Šoderica, tj sad ribnjak, graba , Usporedbom katastarskih snimki i na satelitskim snimkama  vidi se da je sad  ribnjak jednim velikim dijelom nase livade i pretpostavljamo većim nego je bilo 2011. Stvarno stanje uživo nismo još vidjeli, pošto smo u inozemstu.  Imam stotinu pitanja. Kako znati dal ta naša livada nije prodana pa ju netko nije prenio na sebe? Smije li se na tuđem vlasništvu ekspoatirat bilo što? Kamo se okrenuti? Imamo kakva prava ili ne? 

Nadam se da sam dovoljno jasno opisao, ako nisam pojasnit ću. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, možda samo meni, ali ipak mi je dobar dio činjenica ovdje nejasan.

 

Dakle, ako ste Vi naslijedili livadu - ista je morala biti u vlasništvu Vašeg oca što je u trenutku smrti bilo i upisano u zemljišne knjige i nije ju nitko onda mogao prodati (ako, nekim čudom je, to se pred sudom pobija, ali ne vjerujem da je došlo do toga)

 

Ako susjed koji ima firmu nije imao nikakav Ugovor s Vašim ocem, onda nema nikakvih prava koristiti se Vašim šoderom niti vršiti ikakve zahvate na Vašem zemljištu.  Imate pravo tražiti naknadu za korištenje Vašim zemljištem tj.šoderom, zahtijevati da prestane s korištenjem i eventualno tražiti naknadu štete ako je uništio zemljište.

 

Realno, ako nemate namjeru koristiti tu livadu, dogovorite se sa susjedom da mu istu prodate i riješite i sebe i njega svih problema. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislio sam da otac nije možda prodao nekome za života, pa ovaj nije sebe upisao ,pa da se nakon par godina netko ne nađe,

Znao sam za sve što je moj otac posjedovao i za zemlje koje je tokom života prodao, a za ovo nikad nisam čuo ni znao nego sam saznao za to na ostavinskoj raspravi.  

Pošto sam iz jako malog grada gdje svi svakog znaju i grad i privatnici skupa rade bojao sam se prije pitat ijednog od njih da ne smuljaju nešto prije nego dođem doma. 

To bi i htio na kraju krajeva prodati.

Nije mi cilj izvući neke pare ili se povlačit po sudovima, al htio bih biti potkovan s barem tolikim znanjem da odprilike znam svoje pravo u razgovoru. 

hvala vam na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija