Jump to content

A da li ste računali sa ovim...?


anonimno

Preporučene objave

eto, sigurno vas ima puno u ovakvoj situaciji i niste razmišljali ili barem javno iznijeli stvar, no pogledajte ovo:

vlasnik ste 5/6 kuće a osoba koju ne poznajete 1/6.naravno, ima se pravo prijaviti u nju, dignuti osobnu, hipoteku (jer je etažirano i nema mogućnosti za fizičku odvojenost). stanujete unutra a on ne. ali ništa ga ne sprečava da dođe unutra u bilo koje doba dana, popali sva svjetla, pogleda što se nalazi u loncu koji se nalazi na štednjaku koji je na zajedničkom kvadratu, upali svih 5 alarma, probudi vas, troje djece i ženinu majku, unese zemlju za uzgoj gljiva koji smrde za poludjeti.

Što bi ste vi tada? Osoba traži otprilike dvostruko više za svoju šestinu nego što vi tražite za svojih 5 šestina...

Ima vas pravo maltretirati, što je najgore...

stanujete unutra. i jednog dana dođe lik i dofura materijal za uzgoj gljiva

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vezi s početnim pitanjem, a budući da meni bliska osoba ima jednu sličnu situaciju, mene zanima onaj dio koji se odnosi na pravo pristupa suvlasnika.

 

Naime, piše da on može ući kad hoće itd. itd.

 

Što je tu s nepovredivošću stana, posjeda itd.

 

Naime, po mom mišljenju ako netko koristi stan u kojem je suvlasnik, pa čak i manjinski, to ne znači da ostali suvlasnici mogu ulaziti kada i kamo hoće, jer se time povređuje nepovredivost doma i posjed stana.

 

Mislim da se prava ostalih suvlasnika u tom slučaju svode na pravo naplate stanarine srazmjerno suvlasničkim dijelovima, eventualne povremene posjete uz prethodnu najavu i uz odobrenje korisnika stana. Uz to, naravno, ostali suvlasnici mogu tražiti i razvrgnuće, a i iseljenje korisnika stana ako za to imaju neki razlog.

 

Moli bih nekog pravno potkovanijeg da ovo komentira, odnosno da kaže da li sam u pravu ili nisam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki suvlasnik može se neograničeno koristiti svojim suvlasničkim dijelom, a drugi se može posjedovnom tužbom obraniti samo kad ga prvi totalno onemogućava u posjedovanju. tako da ćete nekakvu posjedovnu zaštitu teško dobiti, vlasničku nikako, kad je i on suvlasnik.

Najbolje rješenje je dioba isplatom, za to trenate imate 9/10 suvlasništva (što nemate) ili osobito opravdan razlog, a što iimate, budući koliko sam shvatila samo vi živite u toj kući. Dioba se provodi upravo kad nekome više ne odgovoara suvlasnička zajednica. Ova isplatom je najbolje rješenje. Zatražite ili procjenu od građevinskog vještaka ili porezne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija