Jump to content

Ispravnost diobenog ugovora?


krsta

Preporučene objave

Poštovani,

molio bih savjet.

 

Radi se o sljedećoj problematici.

Moj pokojni djed potpisao je sa susjedom diobeni ugovor i to tako da je on diobom cijelu spornu parcelu dao njemu, susjedu(u duševno i psihičko stanje djeda nećemo ulazit, susjed ulazi u kuću i s nepokretnim djedom u krevetu potpiše ugovor), znaći ne kupoprodajni ni darovni već diobeni.

Ja sam izvadio povjesne izvadtke iz zemljišnih knjiga u natrag 150 god. (susjedove kuće) i vidio da svi prijašnji vlasnici su prodavali samo kuću jer nisu bili vlasnici zemlje(dvora), kuća se vodila kao kuća bez zemljišta(tako je pisalo u zemljišnim knjigama)

Sad se susjed upisao na temelju diobenog ugovora i geodetskog elaborata(elaborat je potpisala moja pokojna baka od 85 god kad su je zvali iz geodetskog zavoda i rekli potpišite neke papire!! nakon smrti djeda) u katastar i prodao kuću + zemlju trećoj stranci. 

Treća stranka se probala upisati u zemljišne knjige ali su ih odbili jer nemaju vlasničke papire.

Nakon smrti bake ja sam postao vlasnik svega i tako stoji u zemljišniku.

Novi vlasnik sad radi razne parcelizacije zemljišta i to tako da je 2017 geometar izmjerio velićinu parcele 108 m2(jer je parcela bila dio veće parcele i razbijalo se na manje s ćim smo se složili) , a vidim prije par dana na zemljišnim knjigama piše smanjene veličine parcele na 62 m2, te su promjenili naziv parcele iz "Dvor" u ime adrese njegove kuće. Nitko me nije obavjestio pismenim a ni usmenim putem za smanjenje velićine parcele iako sam ja vlasnik, i di je nestalo tih 46 m2 parcele?

Uz sve to još me tuži za 50 000 kn izgubljene dobiti jer je on tu htio staviti bazen za goste i pokušava prebaciti parcelu na sebe sudskim putem.

Zanima me da li je diobeni ugovor važeći jer susjed koji je potpisao diobeni ugovor s mojim pokojnim djedom nije nikad bio suvlasnik te parcele. (Koliko je meni poznato dioba se radi između dvaju suvlasnika), naknadno sam primjetio da se u diobenom ugovoru ne spominje sporna parcela nego parcela iza kuće koja nema veze s ovom parcelom i još su krivo navedene kvadrature parcele iza kuće.

Njegov glavni argument je da smo se mi ogradili zidom od te parcele, ali kad je sudac sa zapisničarom došao na teren na parcelu je ušao kroz vrata u ogradi na što je njegov advokat urlikao da to nije pravi put do te parcele. Vrata koja vode na parcelu sa njegove strane su probijena jedno ljeto dok nas nije bilo tu ali ja imam sliku staru 60 god koja pokazuje da je tu bio prozor.

 

Napisao sam cilu priču. Po vašem mišljenju da li je diobeni ugovor važeć ako nije potpisan između dvaju suvlasnika?

 

Hvala.

 

 

 

uređeno: od krsta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija