Jump to content

Kako korigirati neusaglašenost katastra i zemljišnjih knjiga?


anonimno

Preporučene objave

Radi se o nekoliko parcela većinom poljoprivrednog zemljišta na kojima je vlasništvo tokom poslijednjih triju generacija razdijeljeno na sitne razlomke po naslijednicima, medjutim stanje je u katastru i zemljišnim knjigama različito. U katastru su dobre površine parcela, ali posjed nije ažuriran dugo vremena i večinom ne odgovara stvarnom stanju. U ZK je ispravno stanje u postupku upisa, ali nema površina parcela. Sadašnji vlasnici željeli bi srediti stanje da mogu medjusobno razmijeniti vlasništvo i konsolidirati puno razlomaka u manje cjelovitih parcela.

 

Da li je moguće i kako pokrenuti postupak (ili postupke) da se (a) površine ažuriraju u ZK prema podacima iz katastra i (b) posjed uknjiži prema vlasništvu?

 

I još, da li se može dogoditi da zbog dosjelosti vlasništvo bude osporeno u korist osobe zavedene u katastru kao posjednika? Naime slijed vlasništva tek treba biti upisan u ZK prema oporukama, jer su iste stajale dugo vremena na sudu neupisane.

 

Unaprijed hvala.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče gruntovnice - najlakši put je postupak utvrđivanja faktičnog posjeda. trebaju vam samo svjedoci koji će potvrditi da je sve to vaše već dugo vremena - to je postupak kad kad se ne znaju vlasnici ili su mrtvi, a ima ih više. a što se tiče posjeda u katastru - netko drugi??? :couple:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija