Jump to content

Usvojeno dijete, nasljednik.


Mario_Danac

Preporučene objave

Postovani, trebam pomoc.

Ja sam usvojen od moje mamine sestre 1992 godine u RH. Osoba koja je me usvojila, tj mamina sestra, zivjela je tada u Danskoj s svojim vjencanim muzom. Oni nemaju svoje djece. Moja mama je preminula 1991, a tata je imao cetvero djece i pristao na usvajanje mene. U RH je tada bilo ratno doba, papiri su se tesko rjesavali.

Da vam kratko objasnim, tetka je mene usvojila ali njen muz tj tetak nije mogao jer je imao vise od 50 godina starosti. Usvojenje tako zvuci u RH 1992. U medju vremenu mi zivimo u Danskoj. Procedura usvajanja u Danskoj traje i krajem 1993 su konacno dobili potvrdu o usvojenju mene. Danske vlasti su izdale potvrdu o usvajanju koju imam kod sebe, orginal. Zvuci, otac J i majka N su usvojili djete M. 01-10-1993. Znaci sada su moji roditelji tetka i tetak, oni su me usvojili u Danskoj.

Ali, u RH je ostalo da je me samo tetka usvojila. Proslo je dugo godina i dolazimo do zivotnog iskusenja. Moji usvojitelji, tj roditelji imaju kucu u RH. Tetak tj moj tata je preminuo 2013 u Danskoj, tetka tj moja mama pokrece ostavinsku raspravu u RH bez moga saznanja odmah nakon smrti mog tate tj njenog muza. Ja nisam obavjesten o ostavinskoj rapsravi u RH. Vjr je mama rekla da sam njen sin a ne njegov. Koje je i tako upisano u RH. Za ostavinsku raspravu sam saznao tek prije par mjeseci.

No, ja ipak imam dokumenat iz Danske s apostile pecatom da su J i N moji roditelji. Moja mama je prosle godine napravila ugovor o dozivotnom uzdrzavanju s osobom koju niti neznam. Sada se pitam, sto mogu uciniti u ovoj situaciji.

Da li ja mogu s dokumentom iz Danske koji potvrdjuje da su mi oboje roditelji, napraviti upis ocinstva u RH? ako je odgovor da, sto trebam uciniti?

Da li ja mogu pokrenuti parnicu protiv moje majke koja je prekrila informaciju da su mi oboje roditelji i napravila ostavinsku raspravu u svoju korist bez mog saznanja?

Dokumenat iz Danske da su oboje roditelji je preveden na Hrvatski od sudskog tumaca u RH.

Morao sam vam skratiti kompliciranu pricu koja traje 30 godina iskoristavanja djeteta od rodjene sestre.

Unaprijed hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija