Jump to content

Zabrana upravljanja vozilom počinje kada?


igor_j

Preporučene objave

Pozdrav svima,

imam jednu glupu situaciju koja je vrlo brzo postala ozbiljna.

Vozio sam brzo, uhvatila me kamera i 26.4. sam u pošti podignuo obavezni prekršajni nalog. Odlučio sam se ne žaliti nego sam odmah platio 2/3 kazne i zaračunao si mjesec dana bez vozačke.

11.6. me zaustavio presretač i rekao da vozim pod zabranom do 16.6. što je meni bilo skroz čudno, ali rekoh samom sebi, možda je došlo do greške. U zraku mi je 10.000 kn kazne.

Pitao sam PP od koje sam dobio prvobitnu kaznu kako to da je zabrana krenula 20 dana nakon što sam platio, a oni su mi odgovorili slijedeće:

Citiraj

Računanje rokova pravomoćnosti započinje s danom njegovog uručenja, a Vama je OPN uručen 26. travnja 2022. godine. Protekom prava na prigovor, nakon 8 dana, OPN je 5. svibnja 2022. godine postao pravomoćan. Na pravomoćnost (8 dana) uračunava se rok za dragovoljno plaćanje kazne koji također traje 8 dana te protekom 16 dana odnosno 17. dan nakon uručenja OPN postaje izvršan u pogledu svih sankcija (novčanih kazni i izrečenih zaštitnih mjera).

Ja sam očito dobio krivi dojam kada sam čitao obavezni prekršajni nalog u kojem piše da zaštitna mjera zabrane počinje teći od izvršnosti/pravomoćnosti odluke, odnosno protekom roka za dragovoljno izvršenje ili protekom roka 8 dana od dana pravomoćnosti.

Koliko poznajem zakon, pravomoćnost počinje kada prođe 8 dana od dana kad sam preuzeo obavezni prekršajni nalog jer je to vrijeme u kojem se mogu žaliti. Nisam se žalio, platio sam. Odrekao sam se žalbe. Bio sam dužan platiti novčanu kaznu "u roku od 8 dana od dana pravomoćnosti". To je 5.5. Doslovno piše: "zaštitna mjera zabrane ... počine teći od izvršnosti / pravomoćnosti ove odluke (naloga), odonosno protekom roka za dragovoljno izvršenje ili protekom 8 dana od dana pravomoćnosti."

Tehnički odnosno prema onom što piše u obaveznom prekršajnom nalogu, pravomoćnost je počela 26.4., ali i opet počinje 8 dana kasnije. Nakon toga kaže da  zaštitna mjera počinje teći od izvršnosti / pravomoćnosti. Je li izvršnost ili pravomoćnost? Jer ranije su napisali da je pravomoćnost počela, al kasnije pišu da izvršnost kreće od pravomoćnosti, ali xy dana kasnije. Tko tu koga?

Kad počinje pravomoćnost? Kad počinje izvršnost?

Jesam li ja trebao platiti u roku od 8 dana od 5.5? Jesam li ja imao 8 dana od 26.4. do 5.5. za plaćanje 2/3 kazne što je bio i rok za žalbu pa onda 8 dana za plaćanje punog iznosa? Zar nije to onda 13.5.? Nema tu neradnog dana da odgodi izvršenje do slijedećeg radnog dana. Ne ide li u obzir to da sam se plaćanjem odrekao žalbe?

 

Isprike ako sam vas zakomplicirao, nije namjerno, samo čitam što piše.

Hvala na odgovoru,
Igor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kopao sam po zakonima i uvidio da se radi o propustima sa njihove strane pa ću ih ovdje ukratko popisati, možda nekom zatreba:

U pravnom lijeku Obaveznog prekršajnog naloga piše da plaćanje novčane kazne prije podnošenja prigovora smatra se okrivljenikovim ODRICANJEM OD PRAVA NA ŽALBU.

U Prekršajnom zakonu, čl. 235., st. 3 jasno je navedeno kako je u situaciji Prigovora protiv prekršajnog naloga odricanje prava na podnošenje žalbe NEOPOZIVO, a u stavku 5 istog zakona jasno se navodi da se plaćanje kazne smatra okrivljenikovim odricanjem od prava na podnošenje prigovora.

U Prekšajnom zakonu, čl. 151. st. 3, točka 2 jasno stoji napisano da PRAVOMOĆNOST NASTUPA DANOM ODRICANJA OD PRAVA NA ŽALBU. U istom zakonu, čl. 151, st. 4, točka 1 navodi se da IZVRŠNOST  nastupa danom pravomoćnosti.

Dakle, izvršnost je u mojem slučaju trebala početi sa 26.4., a ne sa 16.5.

Hvala svima i lp,
Igor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 46 minuta, drot13 je napisao:

Možeš se pokušati žaliti, pa ćeš vidjeti kako će to ići.

Što jest jest, prije je to bilo elegantno riješeno, ali su sad s tim pravomoćnost/izvršnost sve zbunili i u principu nitko ne može sam računati početak i trajanje mjere...

Ma realno nije toliko komplicirano koliko se zankomplicira kada se oni krenu vaditi na gluposti. Onda se čovjek zbuni. Ovo, također, nije žalba na samu kaznu već na administratinu pogrešku (ili pogreške) koje su napravile svoje probleme. Kazna ko' kazna je ok. Napravio sam prekršaj, platio i odradio svoje.

Sam po sebi OPN nije toliko kompliciran. Piše uputa o pravnom lijeku. U toj uputi i na drugom istaknutom dijelu naloga piše sve i zapravo je relativno jasno. Kažem, jedini problem je kada PP počne pričati gluposti. Onda se čovjek zbuni. Kada državno tijelo koje MORA dobro poznavati zakon krene izmišljati svoja pravila, onda je to uzrok za zabrinutost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija