Jump to content

Imovinskopravni zahtjev


nxca11

Preporučene objave

Pozdrav,

Prije 3 mjeseca provaljeno mi je u automobil, i prije koji dan sam dobio poštu od Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu da je počinitelj uhvaćen, te da je učinio djelo teške krađe. Dalje piše:

"Za potrebe daljnjeg državnogodvjetničkog postupanja, molimo da se hitno dopisom očitujete o ukupnoj šteti nastaloj počinjenim kaznenim djelom.

Također, upućujem vas da posebnim podneskom možete postaviti svoj prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva prema imenovanom osumnjičeniku , a u kojem podnesku je potrebno izričito navesti ime osumnjičenika kao i iznos materijalne štete koju potražujete."

Zna li netko što sada trebam učiniti? Je li ovo nešto što bih mogao sam napraviti ili se moram javiti odvjetniku? Svaki savjet je dobrodošao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, prvo im javiš što je sve bilo u automobilu i što su ti ukrali.

 

Možeš (i ne moraš) postaviti imovinsko-pravni zahtjev, a kojim tražiš da ti lopov vrati xy novaca (ili što je sve ukrao).

Imovinsko pravni zahtjev znači da kazneni sud kad njega osudi na npr.kaznu zatvora, odmah u presudi i tebi dosudi iznos od xy novaca za koji si oštećen.

Ipak, u većini slučajeva kazneni sud te uputi u parnicu jer oni nisu dužni dokazivati npr. vrijednost tvog mobitela koji je lopov ukrao već je na njima samo da utvrde da je taj čovjek zaista ukrao.

 

Onda na temelju kaznene presude ustv tražiš naknadu štete pred općinskim građanskim sudom.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da su tražili da se očituješ o šteti, napravi po toj uputi i pošalji im popis ukradenih predmeta i njihovu vrijednost jer policija koja je sastavljala zapisnik ne može imati znanja o vrijednosti predmeta (zato u zapisniku i piše da se šteta 'procjenjuje' na ... )

 

Ako imaš račune za ukradene predmete i popravak razbijenog stakla, stavi i presliku tih računa kao dokaz. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija