Jump to content

Rješenje o nasljeđivanju iz prahistorije neprovedivo u ZK


marra007

Preporučene objave

Poštovani, imam slučaj da od pra-pradjeda rješenje o nasljeđivanju nije bilo pravomoćno, sijedom toga njegovi sinovi....sve do mene nitko nije knjižni vlasnik nekretnina. Rješenje o nasljeđivanju iz 1980. je postalo pravomoćno ove godine nakon dostave dodatnih podataka sudu o svim nasljednicima, nitko se nije žalio dakle rješenje je postalo pravomoćno i sud ga je dostavio u ZK. 

ZK je odbilo upis vlasništva temeljem rješenja o nasljeđivanju uz obrazloženje "Uvidom u dostavljeno rješenje utvrđeno je da ostavinsku masu iza pok. XX  pok. YY , sačinjavaju nekretnine upisane u zk. ul. XXXX k.o. Zadar.
Naime, u konkretnom slučaju za dopustivost provedbe rješenja isto mora kao javna isprava, između ostalog, sadržavati i točnu oznaku zemljišta na koje se upis odnosi kako je predviđeno odredbom čl. 60. st. 1 ZZK-a. Prema citiranoj zakonskoj odredbi  rivatne i javne isprave na temelju kojih se dopušta upis moraju sadržavati, osim onoga što se i inače zahtijeva za isprave, i točnu oznaku zemljišta ili prava u pogledu kojeg je upis zatražen, što podrazumijeva da se zemljište u takvim ispravama mora naznačiti podacima iz zemljišnoknjižnog uloška u kojem je upisano zemljište u pogledu kojeg se upis provodi i to na način na koji zemljišnoknjižni sud može nedvojbeno utvrditi na koje se zemljište odnosi provedba upisa. S obzirom da u predmetnom rješenju o nasljeđivanju nisu navedene točne oznake zemljišta,  zemljišnoknjižni sud je utvrdio da temeljem citiranih zakonskih odredbi postoji zapreka predloženom upisu. Slijedom iznijetog, a temeljem odredbi i čl. 118 st. 1 i st. 4 ZZK-a, odlučeno
je kao u izreci ovog rješenja."

Dakle, ja imam rješenje suda o nasljeđivanju kakvo je, sa tekstom kakvim je. Kako sam ustanovio da tada te 1980. na ostavinskom postupku nije ni sva imovina navedena u ostavinsku masu, neke nekretnine su opisno opisane bez navođenja kat.č. ili zk.ul., a sada imam i slučaj da on št je čak navedeno u pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju sa zk.ul brojem nije provedivo - što mi je činiti?

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imate pravo na prigovor, a uz to bi bilo izuzetno korisno da angažirate i odvjetnika. Čini se da se radi o problemu koji će se raspetljavati godinama, pa bolje da odmah stručnjak kaže što morate činiti, nego da gubite vrijeme laičkim sastavljanjem prigovora i žalbi što teško da može na dobro izaći. Imam jedno takvo iskustvo u familiji gdje je nesretnik pisao prigovor na odbijanje zahtjeva o uknjižbi vlasništva, a da uopće nije shvatio da mu je u odgovoru navedeno i zašto je odbijen, pa piše on opet jedno te isto. Brojevi parcela u Gruntovnici i zahtjevu za upis vlasništva kojem je priložio zastarjeli geodetski elaborat ne odgovaraju ( nešto u biti slično Vašem problemu), pa je sa svojim zvanjem PTT mehaničara očekivao da će drugi put rezultat biti drugačiji. Naravno da nije bio. Izgubio je tri godine, a izgubit će ih još tko zna koliko. I nakon svega mu ne pada na pamet potražiti stručnu pomoć!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija