Jump to content

Roditeljske potpore

Ivaaa1717

Preporučene objave

Pozdrav,

molim vas za tumačenje i savjet u vezi novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji bi na snagu trebao stupiti 2. kolovoza. U situaciji sam da mi rodiljni dopust (tzv. prvih šest mjeseci) ističe 14. srpnja. Ukoliko se vratim na posao 15. srpnja i odem na roditeljski dopust nakon stupanja na snagu novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama hoću li ostvariti pravo na potporu po tom novom Zakonu (koja iznosi max7500 kn) ili će za mene vrijediti odredbe Zakona za vrijeme kojega sam stekla pravo na potporu (max 5600). Pokušala sam odgovor dobiti od HZZO-a ali su mi odbili dati ikakav komentar a meni je poprilično žurna situacija. Niže stavljam link na komentare na e-savjetovanju i kopiram tekst članka 25.

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=21018

Članak 25.

(1) O zahtjevima za ostvarivanje prava na rodiljne i roditeljske potpore, koji nisu pravomoćno okončani do dana stupanja na snagu ovoga Zakona, rješavat će se prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama („Narodne novine“, broj 85/08., 110/08., 34/11., 54/13., 152/14., 59/17. i 37/20.).

(2) Osobe koje su na dan stupanja na snagu ovoga Zakona zatečene u korištenju prava na rodiljne i roditeljske potpore prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama („Narodne novine“, broj 85/08., 110/08., 34/11., 54/13., 152/14., 59/17. i 37/20.) nastavljaju koristiti ostvarena prava u skladu s tim Zakonom do isteka prava.

(3) Korisnici koji su na dan stupanja na snagu ovoga Zakona zatečeni u korištenju prava na naknadu plaće u visini utvrđenoj člankom 24. stavcima 3., 4. i 6. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama („Narodne novine“, br. 85/08., 110/08., 34/11., 54/13., 152/14.,  59/17. i 37/20.) od dana stupanja na snagu ovoga Zakona naknadu plaće ostvaruju u visini utvrđenoj ovim Zakonom.

(4) Zavod će korisnicima iz stavka 3. ovoga članka od dana stupanja na snagu ovoga Zakona po službenoj dužnosti obračunavati naknadu plaće u visini utvrđenoj ovim Zakonom.

Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

mislim da Vam je stavkom (3) i (4) ovog članka 25. kako ste naveli jasno određeno da se od dana stupanja na snagu novog zakona primjenjuje naknada kako je određeno novim zakonom.

Ja sam bila na roditeljskom dopustu kad se posljednji put uvećavala naknada i od dana stupanja na snagu dobivala sam veću naknadu kako je određeno izmjenama zakona tako da vjerujem da je i ovdje isti slučaj.

Ako netko ima drukčiju informaciju molim da me ispravi.

Na poveznici na e-savjetovanja pod člankom 25 iz komentara  je jasno da, nažalost, to nije slučaj. Stavak 3 i 4 čl. 25 odnose se na roditelje koji se nakon 6 mjeseci vraćaju na rad s polovicom radnog vremena i na roditelje koji nakon godine dana radi njege djeteta s teškoćama u razvoju koriste rad na pola radnog vremena. Jer kad pogledate u trenutačno važećem Zakonu čl. 24 stavke 2,4,6 odnose se na te kategorije korisnika a ne na korisnike rodiljnih/roditeljskih potpora.

Hvala vam na komentaru.

Bila bi jako zahvalna kad bi mi netko ponudio tumačenje i savjet u vezi mog upita iz prvog posta.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija