Jump to content

Help, grad hoće dio mog dvorišta


ufo

Preporučene objave

Zagreb već jedno vrijeme planira rekonstruirati moju ulicu (Sokolska) i to na način da uzme djelove dvorišta pojedinim stanarima (tamo gdje mogu). Naime, ulica će se širiti na uštrb onih stanara koji imaju dvorišta okrenuta prema ulici dok oni kojima je dvorište iza kuće ne moraju brinuti (ovo naglašavam zbog toga što to širenje ulice tamo gdje se može smatram glupim, a ne zbog toga što mi je žao što mojim susjedima ne uzimaju ništa!!!!).

E sada mene zanima da li Zagreb može doći i uzeti dio mog dvorišta bez moje suglasnosti pozivajući se ne nekekav "javni interes" ili nešto slično.. Kao što vidite ovdje se ne radi o nekom projektu od nacionalne važnosti - npr. autoput - osobno smatram da se troši naša lova kako bi netko dobio posao (by the way ulica je renovirana prije dvije godine).

 

Dakle da li grad može uzeti dio mog dvorišta za proširenej Sokolske bez obzira što se ja protivim, te da li bi angažiranje odvjetnika bilo samo bacanje love sa unaprijed poznatim ishodom - gubitak djela dvorišta.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Thanks,

 

vidio sam Zakon o izvlaštenju i manje više sve mi je jasno osim onog što je možda i najvažnije, a to je utvrđivanje interesa RH.

 

Naime, sukladno članku 20. Zakona, korisnik izvjaštenja (u mom slučaju pretpostavljam Grad Zagreb?!) u prijedlogu za izvlaštenje mora dostaviti "dokaz o utvrđenom interesu RH za izgradnju objekata ili izvođenja radova na toj nekretnini".

 

U članku 9. Zakona piše "Odluku da je izgradnja objekta ili izvođenje radova u interesu RH donosi Vlada RH na prijedlog korisnika izvlaštenja, po prethodno pribavljenom mišljenju skupštine županije odnosno Skupštine Grada Zagreba na čijem se području namjerava graditi ili izvoditi radove, u skladu s detaljnim planom uređenja, odnosno pravomoćnom lokacijskom dozvolom."

 

ŠTO TO U KONKRETNOM SLUČAJU ZNAČI?

 

Da li to znači da je Zagreb morao zatražiti od Vlade RH donošenje odluke kojom se utvrđuje interes RH za rekonstrukciju Sokolske ulice ili se taj interes utvrđuje na neki drugi, puno općenitiji način (npr. prihvaćanjem nekog plana i sl.)? Naime, suludo mi zvuči da bi Vlada donosila odluku o interesu RH u nslučaju Sokolske ulice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako kažu, prenosim ti dobivenu informaciju jer me zanimalo slično.

A što misliš zašto stoje Sesvete??? Navodno jer to nije državna stvar nego gradska.

Ali kako čujem neće to dugo, bude i grad sebi osigurao mjeru zakonom, budi siguran.

Bolje se malo raspitaj u tom smjeru, jer mi ta tematika izvlaštenja nije usko poznata već napominjem čula sam od navodno "upoznatih".

Maun

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SHIT, IZGLEDA DA SAM POPUŠIO

 

Članak 26. Zakona o javnim cestama NN 180/04

 

(1) Građenje, rekonstrukcija i održavanje javnih cesta u interesu je Republike Hrvatske.

 

(2) Ako ovim Zakonom nije drukčije određeno, na postupak izvlaštenja nekretnina radi građenja, rekonstrukcije i održavanja javnih cesta primjenjuju se propisi o izvlaštenju.

 

(3) Uz prijedlog za izvlaštenje nekretnina potrebnih za izgrad¬nju javnih cesta nije potrebno prilagati plan izvlaštenja nekretnina kada su priloženi parcelacijski i drugi elaborati kao osnova za izvlaštenje nekretnina.

 

(4) Vlasnik izvlaštene nekretnine radi građenja, rekonstruk¬cije i održavanja javnih cesta ima pravo na naknadu sukladno zakonu kojim je uređeno izvlaštenje, a može mu se umjesto naknade dati u vlasništvo druga odgovarajuća nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske.

 

 

(7) Kad se izvlaštenje provodi radi građenja i održavanja autoceste ili državne ceste u ime i za račun Republike Hrvatske, prijedlog za izvlaštenje nekretnine radi građenja i održavanja jav¬ne ceste podnosi tijelo ili osoba koja je po odredbama ovoga Zakona ovlaštena upravljati autocestama, odnosno državnim cestama.

 

(8) Kad se izvlaštenje provodi radi građenja, rekonstrukcije i održavanja županijske i lokalne ceste u ime i za račun županije, odnosno Grada Zagreba, prijedlog za izvlaštenje nekretnine radi građenja i održavanja javnih cesta podnosi tijelo ili osoba koja je po odredbama ovoga Zakona ovlaštena upravljati županijskim i lokalnim cestama.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje za nekog tko zna

 

Znači građanin se nikako ne može suprostaviti rekonstrukciji neke ceste kada se time ulazi u njegovu imovinu, bila ona i lokalna, ukoliko logalne gozonje za to zapnu?

 

Biti će kako oni odluče, a naše je šutiti i izvršavati njihove odluke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija