Jump to content

paušalni obrt i mirovina

kazimir2022

Preporučene objave

Poštovani,

kao obrtnik bavim se izradom štambilja, graviranjem i natpisima i imam povlašteni obrt za izradu štambilja sa državnim grbom te  krajem godine ispunjavam uvjete za punu mirovinu.

Godišnji promet mog obrta je mali / oko 130.000 kn sa pdv-om / pa sam mislio uz mirovinu otvoriti paušal obrt i nastaviti obavljati djelatnost te plaćati doprinose i poreze prema postavljenoj skali za paušalne obrte . Saznanja koja sam dobio raspitujući se za daljne kažu da bi mi u tom slučaju zamrznuli mirovinu i tako mogu raditi paušal obrt. Mislim da bez obzira što je to u zakonu i zakon kaže da mogu imati sporedno zanimanje u kojem mi je limit prihod da bi dobivao i mirovinu smatram da je to možda i protuzakonito. Bilo koja osoba može otvoriti paušal obrt i plaćanje doprinosa prema prometu a obrtniku odlaskom u mirovinu zakidaju isplatu njegovih stečenih prava mirovine. Bez obzira što dobiva mirovinu isti taj obrtnik će niti manje niti više plaćati doprinose i poreze u paušalu kao i svaki drugi paušalni. Ne uskraćuje državu za prihode , te što bude veći promet i veća su izdvajanja u proračun.

Mislim da je sprečavanje isplate mirovine uz paušalni obrt zakonski upitno i možda pitanje za Ustavni sud, a i diskriminirajuće prema ostalima kojima nemaju uvjeta za mirovinu a dopušta se otvaranje paušalnog obrt.

Možda ja nisam u pravu ali bi to trebalo biti pitanje za raspravu, jer smatram da  vlada /vlast treba nastojati za poboljšavanje statusa društva a ne da svojim nebuloznim pravilima

uskraćuje prava.

S poštovanjem 

uređeno: od kazimir2022
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija