Jump to content

Služnost puta-prava i obveze


anonimno

Preporučene objave

Poštovanje,

 

nekada davno na jedinstvenoj parceli dva brata(moj pradjed i njegov brat) su dosjelošću stekla pravo vlasnitva s tim da je zbog položaja parcele jedan brat prelazio preko parcele drugog(PJEŠICE) da bi došao do svog dijela.

Već davno od te jedne nastale su dvije parcele i knjiženje je u tijeku.

Također,davnih dana(prije II.sv.rata)pa i malo nakon,zajednički su koristili i malu pojatu koja je položena na samom početku naše parcele.

POjata je u međuvremenu urušena,ostali su samo zidovi, a već nakon 1955.dolasci nasljednika drugog brata(u međuvremenu oba brata umiru) su se sveli na jednom do tri puta godišnje,te se i dalje prelazilo preko naše parcele da bi se došlo do njihove.

Mi nedavbo nalazimo kupca za našu parcelu ui tu počinju problemi.

 

Vlasnici druge parcele pozivaju se na stare zakone i pravila,ucjenjuju da im moramo dati put širine 3 metra na početku pacele pa cijelom njenom širinom a i dijelom dužine da bi neometano u budućnosti mogli dolaziti kamionom,inače će ometati posjed i i dalje prolaziti upravo dijagonalno preko cijele parcele gdje su i do sada prolazili.

Mi smo im voljni dati cca 2m širine,ali više od toga ne ,jer to u potpunosti nagrđuje parcelu,jer je gradnja moguća upravo u tom dijelu!

Također,svojataju i "svoj dio" pojate,jer su je pradjedovi zajednički koristili za odlaganje alata,mada se fizički nalazi u potpunosti na našem dijelu parcele i našem vlasništvu.

 

Molim savjet-što da radimo ???

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zemljište je poljoprivredno i to po nedavno donešenom prostornom planu.

Uz put koji im mi dajemo postoji put od 1 ipo metar širine no na nešto je višoj razni od ovog našeg dijela parcele,no to ne znači da se uz minimalnu investiciju s njihove strane isti taj put ne može urediti,zajedno s ovim dijelom koji mi nudimo,što u konačnici sve skupa čini više od 3 ipo metra.

Također,bočno od moje parcele postoji također široki put niz cijelu našu parcelu,gdje također mogu dati put opet preko svojeg dijela,i tu dolje ne bi bio problem da se izdvoji 3 metra širine.

Ali NE,oni insistiraju na upravo kraćem putu za njih a totalno nepovoljnom za nas.

 

Mene zanima da li ja njima išta MORAM dati pod ovim uvjetima?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija