Jump to content

Opg porez


Hmelj

Preporučene objave

Poštovani,imam opg  i plaćam paušalni porez.Prijeći ću dozvoljeni iznos i tada bi trebao ući u sustav pdva.Koja je procedura?Da li porezna sama obračuna porez i dostavi na adresu ili treba obavijestiti poreznu.U sljedećoj godini bili bi u okviru dozvoljenog iznosa i plaćali paušalni porez.Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li sigurni da odmah za sljedeću godinu plaćate paušalni porez?

Koliko znam, kada uđete u sustav pdv-a silom zakona, možete iz njega izaći od 1. 1. one godine koja slijedi nakon godine u kojoj ste bili ispod 300 tisuća. Npr. u 2022. ste prešli 300 tisuća i ulazite u pdv, 2023. ste i dalje u pdv-u. Ako ste prihodovali manje od 300 tisuća u 2023. od 1. 1. 2024. možete izaći iz pdv-a. Ako ste imali više od 300 tisuća i 2023., onda i 2024. morate biti u pdv-u. Ako ste 2024. imali manje od 300 tisuća, od 1. 1. 2025. izlazite iz pdv-a.

https://mentorica.biz/aktualno/ulazak-i-izlazak-iz-sustava-pdv-a-od-01-sijecnja-2021-godine-294/

Neka me drugi isprave ako sam u krivu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlika je ako ste prešli dozvoljeni iznos zbog zaprimljenih poticaja ili ste prešli dozvoljeni iznos zbog isporuke oporezivih dobara i usluga. Ako ćete ostvariti isporuke veće od praga 300.000,00 kn tada ulazite u sustav PDV-a od prvog dana u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca prelaska praga ( prešli ste prag u rujnu, obveznik ste od 01.10 ) te ste o istom dužni obavijestiti poreznu upravu u roku od 15 dana na obrascu P-PDV. Naravno, uz to više ne možete biti paušalni obveznik od 01.10. već dohodak na temelju poslovnih knjiga što ste isto dužni obavijestiti poreznu upravu u roku od 8 dana izmjenom načina oporezivanja na obrascu RPO. Ako ste dozvoljeni iznos prešli na temelju naplaćenih sredstava, a niste isporučili robe i usluge više od 300.000,00 kn tada ne ulazite u sustav pdv-a ali ne možete više biti paušalac te ste o istom dužni obavijestiti poreznu upravu na isti način ( u roku od 8 dana izmjenom na obrascu RPO ). Što se tiče izlaska iz sustava ( i iz PDV sustava kao i iz sustava dohodaša na temelju poslovnih knjiga ) isto vam može biti omogućeno istekom godine u kojoj ste ostvarili iznose ispod praga tj. ovako kako vam je u prethodnom odgovoru objašnjeno. Uz sve to, nemojte zaboraviti ako uđete u sustav PDV-a da ste sami dužni predavati obračun PDV-a u rokovima bilo mjesečno ili tromjesečno (ovisno što odlučite ) tj. neće vam porezna ništa sama slati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija