Jump to content

Kupnja nekretnine - vanknjižno vlasništvo


sk47

Preporučene objave

Poštovani, 

zanima me šta znači kad je za neku nekretninu koja se prodaje upisano vanknjižno vlasništvo. Koje su pravne posljedice kupnje takve nekretnine? Je li po Vašem mišljenju pametno kupiti takvu nekretninu?

Napomena: nekretnina se prodaje preko FINA po znatno nižoj cijeni nego je realna cijena kvadrata na tom području.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači da svoje vlasništvo ne možete upisati u zemljišnu knjigu iako ćete imati valjanu ispravu, jer niti FINA nije upisani knjižni vlasnik te nekretnine, nego netko treći (možda je država, možda je još društveno vlasništvo itd.). Posjed je pola vlasništva, što znači da kada uđete u posjed, počinjete stjecati uvjete da se upišete u zemljišnu knjigu na temelju zakona, i možete ići u utvrđivanje prava vlasništva. Teško je reći zašto je u konkretnom slučaju baš ova nekretnina izvanknjižno vlasništvo FINE, treba Vam više informacija. Pravne posljedice su takve da vaša investicija niti vaše vlasništvo nisu zaštićeni odredbama Zakona o vlasništvu i da se mogu događati situacije u kojima bi bilo Vaše vlasništvo, bilo Vaš posjed bili dovođeni u pitanje. No kažem, je li isplativo kupiti takvu nekretninu ovisi o okolnostima pojedinačne nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija