Jump to content

Sin jedinac...


anonimno

Preporučene objave

Moj otac koji je nedugo umro imao je svu zemlju i kuću na sebi.Naravno i traktor sa priključcima koje je kupio.

Moja majka ima 78 g. i mi smo jedini nasljednici. Majka bi htjela da se po Ostavinskoj sve stavi na mene jer ne postoji oporuka, a nisu se ni dogovarali kako je običaj. Što napraviti? Netko mi kaže da je jeftiniji Javni bilježnik ako ide sve na majku, a ja mislim da bih odmah riješio na ovaj način i slijedeću ostavinu (iako to možda ružno zvuči). Isto tako molim odgovor na koji način žena i ja možemo zaštiti moju majku jer iza nas dvoje ostaje kćer jerdinica.

Odnosi su nam u redu, ali nitko od nas tri ne želi ostaviti baku nezaštićenu dok je živa, makar ona govori da joj ništa ne treba.

Možemo li odgovore dobiti na ostavini koj javnog bilježnika ili to moramo saznati prije?

Također me zanima kako se određuje iznos po ostavini , po nekoj procjeni ili po koljenu (majka je kao sticala sa ocem pa bi bila jeftinija ostavina, tumačenje seljana!) Moj otac i majka naslijedili su grunt i zemlju, znači ne stoji.

Kad je moja supruga prije 2 g. naslijedila stan od majke u Zagrebu, javni bilježnik joj je odredio 3500 kn za stan od 45 m2 i grob koji dijeli sa sestrom na Misrogoju.

Da skratim, da li mi je pametnije iza oca sve prebaciti na sebe ili na majku (da izbjegnem trošak duge ostavine). Nema zaraćenih strana i radi se samo o tpme da bi baka izbjegla hodanja za rasčišćavanja par parcela koje su vanknjižna nekretnina.Ne voli da hoda po sudu i sve joj je napor, ali isto tako zna da želi biti maksimalno zaštićena.

Zahvalan sam na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najjednostavnije: sve na vas, a vasoj majci pravo dozivotnog stanovanja (sto bi se narodski reklo uzivanja).

 

Ako su vasi roditelji zajedno stjecali, onda majci pripada polovica svega temeljem obiteljskog zakona kao bracna stecevina i taj se dio ne bi razmatrao u ostavini ako ona to zatrazi kao bracnu stecevniu (moze se odreci toga pa sve predstavlja ocevu ostavinu). Duga polovica tada moze ici kako se vi na ostav. raspravi dogovorite.

 

Generalno, bez obzira na opcije i vas dogovor, mozete sve mami ili sve vama ili pola-pola ali cijena vam je ista i ovisi o vrijednosti nekretnine time da je ovih cca 3.500 max iznos. Ovo sto seljani netocno govore je valjda njihovo tumacenje izdvajanja bracne stecevine pa je i vrijednost ost. mase manja a time je manja j.b. nagrada.

 

Ako nema sukoba i majci ne prijeti let na ulicu bez icega ... procitajte ono u prvom redu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija