Jump to content

Izbacivanje punoljetnog djeteta iz kuće


El7162

Preporučene objave

Imaju li roditelji pravo izbaciti sina iz kuće odnosno tražiti da mu to više ne bude prebivalište? 

Riječ je o nasilniku koji godinama zlostavlja roditelje. Dobio je nekoliko puta i zabranu prilaska roditeljima, ali uz obrazloženje policije da mora biti na razmaku od xx metara, ali smije biti u kući jer tu ima prebivalište. Izbacivanjem iz kuće ne bi imao drugo prebivalište. 

Mogu li roditelji ikako zatražiti da se sin udalji i da se adresa više ne vodi kao njegovo boravište? Tada bi zabrana prilaska imala smisla. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 22. 08. 2022. u 11:44, Ruby_Danderfluff je napisao:

Naravno da mogu. Ako su vlasnici nekretnine, mogu odlučivati i tko u njoj živi. Odraslo dijete nad kojim ne postoji produljena roditeljska skrb, više nema pravo da ga roditelji uzdržavaju. Neka ga odjave s prebivališta, a on neka onda vodi računa gdje će u Hrvatskoj imati prebivalište.

Hvala puno! Prenjet ću pa da odu tako. Do sada smo samo dobili informaciju da ne smije jer ima “pravo na dom” ili tako nešto…

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu ga izbaciti samo tako, pa niti kad bi mu odjavili prebivalište. Činjenica je da je to njegov dom što je Konvencijom i Ustavom zajamčeno pravo. Međutim, ako se radi o nasilniku, tada je potrebno da podnesu kaznenu prijavu policiji zbog obiteljskog nasilja ili čega drugoga što se obično događa u toj obitelji (npr. Tjelesne ozljede, prijetinje i sl.) Svakako treba policiji navesti da postoji strah i opasnost od ponavljanja kaznenog djela jer isti živi u zajedničkom kućanstvu pa predložiti da se odrede mjere opreza udaljenja iz doma. Kasnije u fazi istraživanja/rasprave predložiti sudu izricanje sigurnosne mjere udaljenja iz zajedničkog kućanstva, što može trajati do 3 godine 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija