Jump to content

Darivanje kuće


giusseppe

Preporučene objave

Poštovani,

Unaprijed bih se želio zahvaliti svima na savjetima. Molio bih Vas da me upoznate sa pravnim mogućnostima i opcijama na koji način rješiti slijedeću situaciju. Prije par dana razgovarao sam sa ocem, a tiče se obiteljske kuće. U obiteljskoj kući on sam živi(majka umrla prije 15 godina), a 2 brata i ja smo otišli svako svojim putem i živimo svi na različitim adresama. U zadnjih 10 godina samo moja supruga i ja dolazimo ga obići i kupujemo mu što treba. Oba brata niti pitaju za njega niti dolaze. Ja također imam jako loš odnos s braćom. Kuća je legalizirana i pravno je 1/1 na oca. Sada on želi meni kuću pokloniti uz uvjet da kada dođe vrijeme za dom, ili se razboli preuzmem brigu za njega. Brigu ću ovako i onako ja preuzeti, bez obzira na kuću. Situacija je takva, ako braća dobiju nešto, to će odmah ići prodavati, a meni bi bilo žao ostati bez kuće u kojoj sam odrastao, i koja je bila izvor sreće kada smo bili mali i majka živa. Na koji način pravno se može riještiti da otac prepiše kuću na mene i da braća ne mogu ništa danas-sutra (otav bi želio što prije to riješiti), a posebnim ugovorom kod javnog bilježnika bih se obvezao preuzeti brigu o njemu. Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja nisam pravnik, ali ako je sve to tako, i otac bi na to pristao, ja bi s ocem napravio Ugovor o doživotnom uzdržavanju, upisao bi u zemljišnik postojanje Ugovora o doživotnom uzdržavanju. U tom slučaju u trenutku očeve smrti kuća ne ide u ostavinsku masu, vaša je, jer se Ugovor o doživotnom uzdržavanju smatra pravnim poslom, vi oca uzdržavate a za uzvrat nešto dobivate, kuću.

I naravno, sve obaveze iz Ugovora morate ispuniti, da sutra ne bi bilo problema s pobijanjem istog.

To je moje viđenje, a ako nisam u pravu, neko će od pravnika to ispraviti.

Pozdrav.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogućnost uvijek postoji, ali teško da će biti uspješna. 

Naime, u RH čak i ugovorne stranke jako, jako teško pobijaju ugovor o doživotnom uzdržavanju. 

Ali, ako dođe do toga da npr. jednog dana Vaš otac zaista završi u domu te mu brat plaća dom/liječenje i sl. - onda on može dokazati da Vi niste izvršavali obveze iz doživotnog ugovora te (uspješno) pobijati Ugovor. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ugovorom o doživotnom uzdržavanju ili ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju možete definirati obveze tako da davatelj uzdržavanja (vi) ćete voditi brigu o ocu na način..., a primatelj uzdržavanja (otac) vam za uzvrat daje...

Razlika između tih ugovora je što kod dosmrtnog uzdržavanja davatelj uzdržavanja odmah postaje vlasnik, a kod doživotnog uzdržavanja se upisuje zabilježba te smrću primatelja uzdržavanja postajete vlasnik.

Ovi ugovori moraju biti sastavljeni u obliku javnobilježničkih akta ili moraju biti solemnizirani ako je privatna isprava. Također, moguće ih je ovjeriti na sudu.

Ako ga ne znate dobro sastaviti, najbolje da to učini javni bilježnik ili odvjetnik.

Svaki ugovor se može pobijati, no ako davatelj uzdržavanja ispoštuje što je ugovoreno nema argumenata kojim bi pobili ugovor.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija