Jump to content

Pristupni put i pravo služnosti istog


CM2022

Preporučene objave

Poštovanje,

imam jednu određenu situaciju oko pravo služnosti puta.

Naime, radi se o jednog većoj građevinskoj čestici ( 140m dužine i 30m širine cca. ) koja ima pristupni put na širem dijelu ( 30m ) direktno sa glavne ceste. Uz cijeli jedan duži dio zemljišta ( 140m ) prolazi put koji se koristi te koji je spojen sa jednom drugom većom parcelom koja je u privatnom vlasništvu. U razgovoru sa općinom rečeno mi je da je prije 10ak godina taj put evidentiran kao put. U katastru kao i u zemljišnim knjigama isti se i dalje vodi kao jedna parcela te u privatnom vlasništvu. 

S obzirom da planiramo našu parcelu rasparcelirati na manje čestice koje bi se ravno pravno rasporedile obiteljski taj " bočni " put bi nam itekako značio radi toga što ne bi morali parcelirati direktno našu parcelu sa kojem bi " upropastili " većinu iste. Uvidom u prostorni plan, širina " bočnog  " puta je u redu te bi se mogao koristiti kao pristupni put, odnosno kasnije bi se mogla ishodovati građevinska dozvola za gradnju na bilo koju od tih manjih, novonastalih parcela.

Da li, ukoliko vlasnici tog puta, ne daju pravo služnosti istog, postoji neka druga opcija za korištenje tog puta? Da li bi se pravno gledano moglo zatražiti da se taj komad zemljišta koji je u stvarnosti put dodjeli općini ili upiše nužni prolaz za naše parcele? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija