Jump to content

zaposlen?


anonimno

Preporučene objave

morskywuk

Prekaljen

Pristupio: 30/1/2007

Broj objava: 63

 

Re: nezaposlena

 

Trenutno ima nekoliko upita sličnih tvojem, koji su se pojavili u isto vrijeme, pod različitim naslovima i sličnim podacima (sve anonimno). U jednom se izričito navodi da ta osoba ima registriran obrt, u drugom se to ne navodi, već da je na zavodu. Iz toga razloga nisam ni pokušavao dati konačan odgovor da li si nezaposlena ili ne, već sam citirao odredbe Zakona o posredovanju (...). Budući da su iste prilično jasne, mislim da si se trebala naći u njima, pa stoga nisam komentirao tvoj zaključak da si nezaposlena. (Uostalom, uz prijavu na natječaj morala si priložiti neki dokaz da si nezaposlena, a najjednostavnije je prijaviti se na HZZ i dobiti od njih potvrdu da se u njihovoj evidenciji vodiš kao nezaposlena osoba)

Međutim, čitajući ove druge (slične) upite - ako su kojim slučajem tvoji - pa ukoliko imaš registriran obrt (bez obzira da li je u mirovanju ili ne), po citiranim odredbama Zakona ne smatraš se nezaposlenom osobom.

Ako imaš dvojbi oko obrta u mirovanju i otkazanog obrta, najsigurnije mjesto da provjeriš da li se možeš smatrati nezaposlenom osobom jest Hrvatski zavod za zapošljavanje.

23:27 24/2/2007

morskywuk

Prekaljen

 

Pristupio: 30/1/2007

Broj objava: 63

 

Re: nezaposlena

 

Znači ...

22:01 24/2/2007

Anonimno

 

nezaposlena

 

Ja to sve mislim da je tako,samo sam tražila potvrdu da mi srce bude na mjestu.Ona druga strana ima čak i manje radnog iskustva od mene a blizu vojske nije ni bila.

Dobila je posao preko veze,sve je bilo podešeno prema njoj,mi ostali nismo imali smisla predavati molbe jer se unaprijed prije 2 godine znalo da je to mjesto njezino.A čak joj ni suprug nije bio u vojsci,a četrdesetogodišnjak je, znači...

7:41 24/2/2007

morskywuk

Prekaljen

 

Pristupio: 30/1/2007

 

Re: nezaposlena

 

Članak 35. Zakona o pravima HB iz DR (...):

"(1) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom:

– djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja,

– HRVI iz Domovinskog rata,

– članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

– dragovoljcu iz Domovinskog rata,

– hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.

(2) Javne službe, javne ustanove, izvanproračunski i prora­čunski fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, obvezne su prilikom zapošljavanja dati prednost osobi iz stavka 1. ovoga članka, po utvrđenom redoslijedu, ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa.

(3) Da bi ostvarila pravo prednosti pri zapošljavanju, osoba iz stavka 1. ovoga članka koja ispunjava uvjete za ostvarivanje toga prava, dužna je uz prijavu, odnosno ponudu na natječaj priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta, kao i rješenje o priznatom statusu, odnosno potvrdu o priznatom statusu iz koje je vidljivo spomenuto pravo te dokaz da je nezaposlena."

 

Znači, ukoliko si nezaposlena, HB koja je priložila potvrdu o statusu HB uz prijavu na natječaj ili oglas, te ukoliko ispunjavaš sve uvjete iz natječaja, imaš prednost kod zaposlenja.

Međutim, ukoliko druga osoba koja se također javila na natječaj ili oglas ima sve nabrojeno, ali je uz to i dragovoljac ili HRVI, ona ima prednost pri zaposlenju.

 

Za ev. ostala pitanja vidi:

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=13547&forum=33&2

21:34 23/2/2007

Anonimno

 

nezaposlena

 

A po zakonu o hrv.braniteljima i po ovome svemu da li imam prednost pri zaposlenju u državnu službu?

20:19 23/2/2007

Anonimno

 

nezaposlena

 

Znači prema tome ja sam nezaposlena.

Svi znamo koliko traje sezona turizma u Dalmaciji.

Zar ne,ili se varam?

20:17 23/2/2007

morskywuk

Prekaljen

Pristupio: 30/1/2007

Broj objava: 63

 

Re: Hvala!

 

Članak 7. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti:

"Nezaposlenom osobom u smislu ovoga Zakona smatra se osoba sposobna ili djelomično sposobna za rad, u dobi od 15 do 65 godina koja nije u radnom odnosu, te ako:

1) ne ostvari mjesečni primitak, odnosno dohodak od samostalne djelatnosti koja se povremeno obavlja prema propisima o porezu na dohodak, a koji je veći od najvišeg iznosa novčane naknade utvrđene člankom 35. ovoga Zakona,

2) nema registrirano trgovačko društvo ili drugu pravnu osobu, odnosno nema većinski udio u trgovačkom društvu ili drugoj pravnoj osobi,

3) nema registrirani obrt, slobodno zanimanje ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva,

4) nije osigurana kao poljoprivrednik po propisima o mirovinskom osiguranju,

5) nije korisnik mirovine, osim korisnika mirovine koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu na temelju profesionalne nesposobnosti za rad,

6) nije redovni učenik ili student,

7) aktivno traži posao i raspoloživa je za rad."

 

U vezi cenzusa iz točke 1. u članku 7., članak 35. istog Zakona određuje:

"Novčana naknada ne može biti niža od 20% iznosa prosječne plaće isplaćene u gospodarstvu Republike Hrvatske prema posljednjem službeno objavljenom podatku, niti viša od iznosa koji utvrdi ministar nadležan za rad, uz prethodno mišljenje Gospodarsko-socijalnog vijeća i suglasnost ministra nadležnog za financije."

 

19:25 23/2/2007

Anonimno

 

 

Hvala!

 

Hvala na odgovoru!

 

Da prijavljena sam i oslobođena i participacije.

Samo koliko se to može sa sigurnošću tvrditi?

To je i moje mišljenje ali...Hitno trebam odgovor

18:03 23/2/2007

rubens

Veteran

 

Pristupio: 25/8/2005

Broj objava: 272

 

Re: da li sam nezaposlena?

Ako se prijaviš Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje u roku od 30 dana od dana "zatvaranja" obrta i po toj osnovi si osigurana i ostvaruješ određena prava, onda se može reći da si nezaposlena. Ako ne, tvoja se nezaposlenost može tada tumačiti jedino kao osobe koja doslovno ništa ne radi.

15:50 23/2/2007

Anonimno

 

da li sam nezaposlena?

 

imam obrt sezonskog karaktera koji radi od 01.06.do 01.09.,ostvarujem dohodak od 666,00 kn i time uzdržavam obitelj od tri člana.

ostale mjesece obrt je zatvoren i ja sam na teretu min.financija.

 

 

kakav je moj status,da li sam zaposlena ili ne?

da li netko zna?

14:41 23/2/2007

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija