Jump to content

Neraspoređena imovina u ostavini


mkh50

Preporučene objave

Poštovani, imam pitanje vezano uz nasljeđivanje zemlje.

Naime, zemljišna čestica pored moje kuće koju bi želio kupiti pripadala je osobi koja je umrla 2015. godine (treba spomenuti da je pokojnik upisan s nadimkom umjesto imenom u zemljišne knjige, Dragec umjesto Dragutin). Nasljednici preminule osobe se nisu odazvali na ostavinsku raspravu (zbog straha od određenih dugova koje je pokojnik ostavio) te ostavinska rasprava nije uopće provedena. Danas u katastru i zemljišnim knjigama čestica i dalje glasi na osobu koja je preminula. Nasljednici nisu zainteresirani pokrenuti ponovno ostavinsku raspravu.

Imam dva pitanja, što će se u budućnosti dogoditi s vlasništvom nad tom česticom ako se u idućih par godina ne provede ostavinska rasprava?

I da li postoji način da se nekako dođe u posjed te čestice ako potencijalni nasljednici nisu zainteresirani postati vlasnici?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 27 minuta, mkh50 je napisao:

Nasljednici preminule osobe se nisu odazvali na ostavinsku raspravu (zbog straha od određenih dugova koje je pokojnik ostavio) te ostavinska rasprava nije uopće provedena

Ovo što navodite ne može biti razlog neodržavanja ostavinske rasprave. Trebalo bi provjeriti, da li je ostavinska rasprava održana, ali možda je omaškom čestica izostavljena zbog pogrešnog imena ostavitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U posjedu sam rješenja koje je proveo javni bilježnik u kojem piše da se neće provoditi ostavinska rasprava zbog nemogućnosti utvrđivanja ostavinske imovine i rodoslovlja.

Od nasljednika sam doznao da u svakom slučaju oni ne žele ništa poduzeti po pitanju imovine jer eto misle da će naslijediti i dug, itd... No, nebitno, što u tom slučaju napraviti u vezi čestice?

uređeno: od mkh50
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 minuta, mkh50 je napisao:

U posjedu sam rješenja koje je proveo javni bilježnik u kojem piše da se neće provoditi ostavinska rasprava zbog nemogućnosti utvrđivanja ostavinske imovine i rodoslovlja

Postoji li uopće ikakav imovina osim ove čestice?

prije 10 minuta, mkh50 je napisao:

Od nasljednika sam doznao da u svako slučaju oni ne žele ništa poduzeti po pitanju imovine jer eto misle da će naslijediti i dug

Dovoljno je da se odreknu svog nasljednog dijela i da ne odgovaraju za dugove ostavitelja.

prije 11 minuta, mkh50 je napisao:

No, nebitno, što u tom slučaju napraviti u vezi čestice?

Pokrenuti ostavinski postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam da li postoji neka druga imovina osim te čestice.

Znam da treba pokrenuti ostavinski postupak i da oni ne odgovaraju za dugove (pogotovo što je prošlo 7 godina od smrti ostavitelja, većina dugova kojih se boje su vjerovatno pali u zastaru) ali tko da pokrene ostavinski postupak ako nasljednici to i dalje ne žele?  Što u tom slučaju napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, znači ja kao osoba koja nije u rodu s preminulom mogu tražiti pokretanje ostavinskog postupka radi naknadno pronađene imovine? Kakva je praksa u pogledu pogrešno upisanog imena ostavitelja?

I ako se ponovno ne jave nasljednici, koja je sudbina te čestice?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , mkh50 je napisao:

U redu, znači ja kao osoba koja nije u rodu s preminulom mogu tražiti pokretanje ostavinskog postupka radi naknadno pronađene imovine?

Možete.

prije 9 sati , mkh50 je napisao:

Kakva je praksa u pogledu pogrešno upisanog imena ostavitelja?

To je na sudu da utvrdi temeljem čega je izvršen upis prava vlasništva, te od koje još isprave se proteže taj upis pogrešnog imena.

prije 9 sati , mkh50 je napisao:

I ako se ponovno ne jave nasljednici, koja je sudbina te čestice

Za održavanje ostavinske rasprave nije nužno da se nasljednici odazovu već samo da prime poziv za istu. Ako se po pozivu ne očituju bit će proglašeni nasljednicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam Borbena na pomoći!

Sa zahtjevom za ponovnim pokretanjem ostavinske rasprave obraćam se vjerovatno Sudu, ne javnom bilježniku koji je dao prvo rješenje, jel li tako?

Da li trebam navesti razlog zašto ja želim pokrenuti ostavinsku raspravu?

uređeno: od mkh50
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija