Jump to content

hv mirovina


darko123

Preporučene objave

Prava iz mirovinskog osiguranja neotuđiva su osobna prava. Dakle, pravo na invalidsku mirovinu (jer onaj tko ide u mirovinu "pod 6a", u stvari ide u invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad) ne može se prenijeti na drugoga niti se može naslijediti.

To bi se jedino moglo odgovoriti na osnovu tvog šturog pitanja.

Međutim, ako si mislio pitati o dospjelim novčanim primanjima koja nisu isplaćena do smrti korisnika invalidske mirovine ili o obiteljskoj mirovini člana obitelji osiguranika koji je do smrti bio korisnik invalidske mirovine, onda ćeš morati preciznije postaviti pitanje i dati više podataka. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darko123 je napisao:

ja sam u mirovini 6a i ako mi se šta desi da li moja djeca imaju pravo na moju mirovinu

Mislim da neće naći u člancima 75. - 100. Zakona o pravima HB iz DR i članova njihovih obitelji ono što ga zanima. Naime, u člancima 75.-83. govori se o obiteljskoj invalidnini koja je priznata članovima obitelji smrtno stradalog (čl. 3. Zakona), zatočenog ili nestalog člana obitelji (čl. 4. Zakona). Budući je Darko hvala Bogu živ i zdrav, to se na njega ne odnosi. Također pretpostavljam da nije HRVI (ovo spominjem u vezi članka 83. Zakona) jer inače najvjerovatnije ne bi bio u invalidskoj mirovini "po 6a". Ostali članci, od 84. do 100. reguliraju prava na osnovi materijalnih i drugih potreba korisnika (pravo na posebni doplatak, pravo na usluge osobe za pružanje njege i pomoći, te pravo na opskrbninu), pa se ista ne odnose na ovo pitanje.

Navedena materija je regulirana Zakonom o mirovinskom osiguranju i to od članka 60. do 70. (Glava IV. točka 6. "Obiteljska mirovina").

Tako se u članku 60. navedenog Zakona određuje da članovi obitelji umrlog osiguranika imaju pravo na obiteljsku mirovinu, između ostalog, i ako je osiguranik bio korisnik starosne, prijevremene ili invalidske mirovine.

Članci 64. i 65. Zakona reguliraju pravo djece na obiteljsku mirovinu (ukratko, imaju pravo do svoje 15., odnosno 18. godine, a i nakon toga za vrijeme redovnog školovanja do navršene 26. godine).

Davore, ti samo pazi da ti se što ne desi. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darko123 je napisao:

hvala što si mi objasnio ali kolka je mirovina mora se raditi na crno pa sam zato pitao da li je nasljedna, jedino me zanima zašto nemamo prava na dragovoljački dodatak

Prije svega, oprosti zbog greške u imenu.

Što se tiče dragovoljačkog dodatka (ili braniteljskog dodatka) on se, počevši od 01.01.2005. više ne priznaje uz invalidsku mirovinu hrvatskim braniteljima.

Ukoliko si u mirovinu išao prije navedenog datuma, da bi ti priznali braniteljski dodak uz mirovinu morao si osim opće nesposobnosti za rad imati i priznat status HRVI-a. Za navedeni status ne znam, ali ovaj drugi uvjet (opća nesposobnost za rad) nisi imao ispunjen jer si u invalidsku mirovinu išao po članku 6.a Zakona, odnosno priznato ti je pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad. 8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, jer se taj dodatak - počevši od 01.01.2005. -više nikom ne priznaje.

Ali, imaš pravo na obnovu postupka (status HRVI bi bila nova činjenica koja nije bila poznata u vrijeme priznavanja profesionalne nesposobnosti za rad). U tom slučaju bi ti se invalidska mirovina računala po odredbama novog Zakona, ali ne unazad već od prijedloga za obnovu postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija