janice11 objavljeno: 4. listopad 2022. Dijeli objavljeno: 4. listopad 2022. Ističe mi ovaj mjesec osobna iskaznica, a nisam u mjestu prebivališta, a trenutno nemam prijavljeno ni boravište u mjestu u kojem se nalazim pa me zanima može li se preko E Građani podnijeti zahtjev za produženje osobne (ne vidim gdje je ta opcija ako je uopće i ima)? Ako već ima/nema te opcije može li jedan od roditelja podići novu osobnu uz punomoć (je li propisan neki obrazac i mora li bit ovjereno u javnog bilježnika) pa da ne moram putovati s jednog kraja države na drugi dva puta zbog osobne? Hvala. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Miran89 odgovoreno: 4. listopad 2022. Dijeli odgovoreno: 4. listopad 2022. Ne može se podnijeti zahtjev za osobnu putem eGrađani, a osobna može se dići uz punomoć ovjerenu kod bilježnika. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
janice11 odgovoreno: 4. listopad 2022. Autor Dijeli odgovoreno: 4. listopad 2022. prije 36 minuta, Miran89 je napisao: Ne može se podnijeti zahtjev za osobnu putem eGrađani, a osobna može se dići uz punomoć ovjerenu kod bilježnika. Hvala. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Marin39 odgovoreno: 24. studeni 2023. Dijeli odgovoreno: 24. studeni 2023. Dobar dan, čitam ovdje svakakve primjere i izazove koje ljudi imaju sa tom birokracijom i zavrzlamom oko iste. Nisam nigdje vidio a zanima me nešto u vezi nove osobne iskaznice pošto mi je stara (bez tih čipova) istekla. Nova osobna iskaznica koliko čitam i vidim ima u sebi čipova i svašta nešto podataka što su unutra napisali o nama. Da li moram potpisati taj identifikacijski certifikat i potpisni certifikat ako nemam namjeru koristiti te usluge koje se njima nude. Osobnu mislim koristiti kao i do sad staru (u rijetkim slučajevima) a te ektroničke usluge koje se nude kroz nju ne mislim koristiti. Vlastoručni potpis također ne želim zamijeniti elektroničkim sve dok se mogu sam negdje potpisati (zbog moguče zloupotrebe). Sve su oni to fino i krasno smislili i ponudili da nam kao bude lakše al kad jednom dođe do zloupotrebe il hakiranja onda se čovjek jadan mora tolko stresirati, skoro pa ubiti od dokazivanja da nema ništa s tim. Da li netko zna nešto u vezi toga ili je svima sve to elektroničko super pa da ni ne gledaju na te stvari kao i ja? Mislim da nisam jedini kojeg te stvari zanimaju? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
bobo4 odgovoreno: 24. studeni 2023. Dijeli odgovoreno: 24. studeni 2023. Hi! Prema Uredbi (EU) 2019/1157 moraju biti biometrijski podaci, kažu zbog sigurnosti i slobode kretanja. Države članice mogu staviti i dodatne podatke za e-upravu i e-poslovanje, čl. 3 (10) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R1157#page=7 Nisam još koristio, ali sam se sjetio neki dan kad je trebalo potpisati PDF dokument primljen emailom, dobro bi bilo nekako elektronski potpisati I mene bi zanimalo da li je u spisu (na sudu, DORH-u) moguće naknadno (neprimjetno) zamijeniti prvotno predani list, koliko je to sigurno/vjerodostojno. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 25. studeni 2023. Dijeli odgovoreno: 25. studeni 2023. prije 15 sati , Marin39 je napisao: . Da li moram potpisati taj identifikacijski certifikat i potpisni certifikat ako nemam namjeru koristiti te usluge koje se njima nude. Moraš inače ti neće dat osobnu.Tvoja volja ako nećeš aktivirati. drot13 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Marin39 odgovoreno: 25. studeni 2023. Dijeli odgovoreno: 25. studeni 2023. Znači primoran sam potpisati. Ako nikako ne aktiviram te usluge, osobna normalno vrijedi kao osobna? Ako usluge nikad nisu aktivirane da li postoji mogučnost da netko hakira tvoj digitalni potpis ili da zloupotrijebi te podatke koji su na čipovima? Apsurdno je da je u čipovima upisan i zdravstveni karton šta daje mogučnost svakom policajcu da i to čita. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
sivko odgovoreno: 26. studeni 2023. Dijeli odgovoreno: 26. studeni 2023. Moraš.Naravo da vrijedi,isto kao i ona bez čipa.Kako će te netko hakirati kad nisi aktiviran?Ne može policija čitati tvoj zdravstveni karton i kad se aktivirao kao što ni doktorica ne može čitati druge podatke. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.