Jump to content

Istekla osobna iskaznica


janice11

Preporučene objave

Ističe mi ovaj mjesec osobna iskaznica, a nisam u mjestu prebivališta, a trenutno nemam prijavljeno ni boravište u mjestu u kojem se nalazim pa me zanima može li se preko E Građani podnijeti zahtjev za produženje osobne (ne vidim gdje je ta opcija ako je uopće i ima)?

Ako već ima/nema te opcije može li jedan od roditelja podići novu osobnu uz punomoć (je li propisan neki obrazac i mora li bit ovjereno u javnog bilježnika) pa da ne moram putovati s jednog kraja države na drugi dva puta zbog osobne? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Dobar dan, čitam ovdje svakakve primjere i izazove koje ljudi imaju sa tom birokracijom i zavrzlamom oko iste. Nisam nigdje vidio a zanima me nešto u vezi nove osobne iskaznice pošto mi je stara (bez tih čipova) istekla. Nova osobna iskaznica koliko čitam i vidim ima u sebi čipova i svašta nešto podataka što su unutra napisali o nama. Da li moram potpisati taj identifikacijski certifikat i potpisni certifikat ako nemam namjeru koristiti te usluge koje se njima nude. Osobnu mislim koristiti kao i do sad staru (u rijetkim slučajevima) a te ektroničke usluge koje se nude kroz nju ne mislim koristiti. Vlastoručni potpis također ne želim zamijeniti elektroničkim sve dok se mogu sam negdje potpisati (zbog moguče zloupotrebe).  Sve su oni to fino i krasno smislili i ponudili da nam kao bude lakše al kad jednom dođe do zloupotrebe il hakiranja onda se čovjek jadan mora tolko stresirati, skoro pa ubiti od dokazivanja da nema ništa s tim.  Da li netko zna nešto u vezi toga ili je svima sve to elektroničko super pa da ni ne gledaju na te stvari kao i ja? Mislim da nisam jedini kojeg te stvari zanimaju?  Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hi!
Prema Uredbi (EU) 2019/1157 moraju biti biometrijski podaci, kažu zbog sigurnosti i slobode kretanja.
Države članice mogu staviti i dodatne podatke za e-upravu i e-poslovanje, čl. 3 (10) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R1157#page=7

Nisam još koristio, ali sam se sjetio neki dan kad je trebalo potpisati PDF dokument primljen emailom, dobro bi bilo nekako elektronski potpisati :)

I mene bi zanimalo da li je u spisu (na sudu, DORH-u) moguće naknadno (neprimjetno) zamijeniti prvotno predani list, koliko je to sigurno/vjerodostojno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači primoran sam potpisati. Ako nikako ne aktiviram te usluge, osobna normalno vrijedi kao osobna?  Ako usluge nikad nisu aktivirane da li postoji mogučnost da netko hakira tvoj digitalni potpis ili da zloupotrijebi te podatke koji su na čipovima? Apsurdno je da je u čipovima upisan i zdravstveni karton šta daje mogučnost svakom policajcu da i to čita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija