Jump to content

Novi Pravilnik o zašt. maloljetnika u elektroničkim medijima


Čiribu-Čiriba

Preporučene objave

Pozdrav!

Tražim pomoć kod tumačenja novog Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima, s obzirom da mi neke stvari nisu jasne. 
Dakle, da objasnim svoju situaciju. 
Osoba sam koja se bavi pisanjem zabavnog sadržaja na vlastitom blogu. Kako je dio tog sadržaja vezan za horoskop, postala sam idealna platforma za oglašavanje tarota i proricanja budućnosti, a povremeno i drugih kategorija koje se spominju u ovom novom Pravilniku. 

Ono što me zanima je - na što se odnose ove odredbe: 
1. " Sadržaje elektroničkih publikacija za koje je vjerojatno da bi mogli naštetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika nije dopušteno objavljivati, osim kada je pružatelj elektroničke publikacije osigurao alatima za provjeru dobi ili bilo kojom tehničkom mjerom, da ih maloljetnici neće, uobičajeno, moći čuti ili gledati."

- Kakav alat za provjeru dobi se traži? Implementacija sustava kao što postoji primjerice na pornografskom sadržaju ili nešto kompliciranije gdje se zaista traži provjera u vidu OIB-a ili neke druge druge osobne informacije? Može li tako nešto uopće biti legalno? 

2.  "U audiovizualnim medijskim uslugama, radijskim programima i elektroničkim publikacijama nisu dopuštene audiovizualne komercijalne komunikacije vezane uz igre na sreću bez prethodnog odobrenja Ministarstva financija Republike Hrvatske kojim se potvrđuje ispunjavanje zakonom propisanih uvjeta za obavljanje djelatnosti priređivanja igre na sreću za koju se odobrenje daje, sukladno Zakonu o igrama na sreću. "

-Kakvo odobrenje s obzirom da nije riječ o djelatnosti priređivanja igara na sreću, već samo oglašavanju? 
"Članak 13. st. od 1. - 4." mi je jasan, iako i dalje ostaje nejasno pitanje koje sam postavila pod 1. 

3. " Pružatelji elektroničkih publikacija dužni su na zahtjev Vijeća u roku od 48 sati od zaprimanja pisanog zahtjeva ukloniti sadržaj koji su generirali registrirani korisnici elektroničkih publikacija, a koji su na jasan i lako uočljivi način prethodno upozoreni na pravila komentiranja."

- Što je s kažnjavanjem? 
 

Već sam ranije pitala jednog odvjetnika za savjet, koji mi je zbog nedostatka vremena, vrlo šturo rekao svoje gledište, pa me zanima što vi mislite o ovome? 

Unaprijed veliko hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija