Jump to content

nužni dio


anonimno

Preporučene objave

Čitao sam sve teme koje su se odnosile na poruke i nužni dio ali nisam našao odgovor na ovo pitanje:

 

Šta kada oporučni nasljednik umre prije ostavinske rasprave,odnosno ako ima 4 (istog reda) nasljednika i jedan umre dali se smatra da je nužni dio 1/8 ili 1/6 ??? znači govorimo o tome kad dolazi do osporavanja oporuke zbog povrede nužnog dijela? dal se izdvaja nasljedstvo poginule osobe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

situacija je malo komplicirana: postoji oporuka,ostavinska jos nije održana(3mj)

nasljednici su 4 brata,svaki od nas je dobio nešto po oporuci ali kuću pokojni nije htio dijeliti na 4dijela pa ju ostavlja u potpunosti jednom bratu koji živi u stanu a nas preostali 3 imamo kuće(tom logikom je isao)

nažalost u ovom vremenu do ostavinske rasp.moj jedan brat je umro-samac,mi braća smo nasljednici iza njega.

 

Sad mene zanima kad se računa nužni dio dali se uzimaju u izračun samo dijelovi nas 3 ili svih 4?

odnosno dali je moj brat nasljedio sta mu je namijenjeno oporukom bez obzira sta ostavinska jos nije održana, tj. trenutkom smrti oporučitelja?

pa se onda smatra da je nužni dio(ako dođe do pobijanja oporuke) 1/8 ili 1/6

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš preminuli brat je svoj dio naslijedio bez obzira što je on u međuvremenu umro. vis ostali sada naslijeđujete njegovo naslijeđeni dio. tako da se nužni dio u prvom slučaju računa na vas 4 - koliko bi inače dobili, pa polovica od toga, znači 1/8. ali nužni dio se računa od ukupne imovine ostavitelja, a ne od svakog dijela imovine posebno. ako ste vi nešto dobili, a to ne predstavlja 1/8 svega što je ostavitelj imao u trenutku smrti tada imate pravo na dopunu do nužnog dijela i u tom dijelu umanjenja oporučnih raspolaganja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno vam hvala na odgovoru, ma to me u biti mučilo jer je razlika između 1/8 i 1/6 u ovom slučaju je dovoljno velika da se kod oporuke ide na povredu nužnog dijela odnosno ako se nužni dio gleda bez pokojnog brata tj.1/6 onda je doslo do povrede a ako se radi o tome da se bez obzira na smrt brata nužni dijelovi računaju na 4 od nas tj.1/8 onda nema povrede nužnog dijela.

Znači gleda se kako je pokojni raspodijelio imovinu kad je sastavio oporuku a ne kako je ispalo da će ona biti podijeljena u trenutku ostavinske.

 

ako smijem još nešto pitat, oprostite ali mi već preko 3 i pol mjeseca čekamo poziv za ostavinsku,jel postoje neki rokovi u kojima ostavinska rasprava mora bit održana?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija