Jump to content

Tko plaća doprinose i naknade za posao preko ugovora o autor


blank...

Preporučene objave

Pozdrav forumu
Davnih dana, možda i prije 10 godina sam ovo istraživao i koliko se sjećam tada je autor morao sam popunjavati obrazac i dostavljati ga u Poreznu upravu.

Međutim istražujući po netu, izgleda da su sada stvari drugačije? Doprinose isplaćuje naručitelj autorskog djela a autoru isplaćuje neto iznos na račun?

https://www.iusinfo.hr/aktualno/u-sredistu/51777

Citiraj

Porez na dohodak od drugog dohotka obračunava, obustavlja i plaća isplatitelj prilikom svake isplate naknade za isporučeno autorsko djelo, osim ako je taj primitak plaća iz radnog odnosa ili primitak za obavljenu samostalnu djelatnost slobodnog zanimanja. Porez na dohodak obračunava se po stopi od 20%.
Dakle, kod ugovora o autorskom djelu najprije se od iznosa dogovorene bruto naknade odbije priznati neoporezivi izdatak (30%) te se dobije porezna osnovica za obračun doprinosa.
Zaključno, ističemo kako je isplatitelj navedenih naknada obvezan dostaviti Obrazac JOPPD nadležnoj ispostavi Porezne uprave nakon obračunate i isplaćene naknade na dan isplate ili najkasnije dan poslije.

Nisam samostalni umjetnik, i normalno sam zaposlen. Znači, sklopim ugovor o autorskom djelu s FirmomX, oni mi na tekući uplaćuju ugovoreni neto iznos, a koliko čega treba uplatiti u Poreznoj je njihova briga?

Također kako to logistički funkcionira, budući da je "isplatitelj navedenih naknada obvezan dostaviti Obrazac JOPPD nadležnoj ispostavi Porezne uprave nakon obračunate i isplaćene naknade na dan isplate ili najkasnije dan poslije."
Radi li to online? Može li firma iz Dubrovnika isti dan dostaviti JOPPD poreznoj upravi u Osijeku?

Da dodatno zakompliciram, što ako se sklopi ugovor sa stranom firmom? Oni sigurno neće ništa dostavljati niti uplaćivati našoj Poreznoj.

Unaprijed hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ovisi kako se dogovorite s naručiteljem. Neki će vam isplatiti bruto i ostaviti vama da obračunate i uplatite sva davanja, a neki će obračunati sve za vas i uplatiti neto na račun.

prije 5 sati , blank... je napisao:

Može li firma iz Dubrovnika isti dan dostaviti JOPPD poreznoj upravi u Osijeku?

Može jer sve ide preko sustava eporezna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Miran89 je napisao:

Neki će vam isplatiti bruto i ostaviti vama da obračunate i uplatite sva davanja

Time je riješeno pitanje eventualne uplate iz inostranstva.

prije 2 sati , Miran89 je napisao:

Može jer sve ide preko sustava eporezna.

Odlično, pretpostavljam da onda ako sam obračunavam i predajem, također mogu sve obaviti online? Imam najviši stupanj s e-osobnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija