Jump to content

Nadogradnja kuće


killa

Preporučene objave

kuća mi se nalazi u zoni M1(mješvita pretežno stambena namjena)

 

u obavijesti o najmjeni prostora koju sm dobio iz općine stoji da za predmetno područje nijeodređena obveza donošenja detaljnog prostornog plana

 

zatim u članku 69. piše da je najveća visina podrum, dvije etaže i potkrovlje

 

kuća se trenutno sastoji od podruma, jedne etaže i potkrovlja

 

mene zanima da li mogu podići jednu etažu iznad postojeće bez traženja i plaćanja građevinske dozvole?

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije jasno na koji se način Zakon o gradnji može imati razlićitu primjenu od općine do općine.

Članak 116 Zakona o gradnji propisuje za koju vrstu građevina nije potrebna građevinska dozvola, a članak 118 propisuje kada se može pristupiti izvođenju radova po članku 116 točka 2. 3. 4.

Zahvat koji planirate mora imati dozvolu. Iznimno je ishoditi samo potvrdu u slučaju da se rekonstrukcija izvodi za potrebe teško invalidne osobe, ali i tada trebate imati projekt i dokaze da će rekonstrukcija služiti toj svrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Građevinska dozvola izdana je na temelju glavnog projekta koji je sastavni dio dozvole. U pravilu, nikakve konstruktivne izmjene (konstruktivne u inženjerskom smislu) nisu dopuštene a osobito povećanje gabarita (vanjskih dimenzija), povećenje broja etaža, premašivanje max. dopuštene visine građevine i odstupanje položaja objekta na parceli od situacionog plana iz glavnog projekta odn. lokacijske dozvole. Neke izmjene su ipak dopuštene ukoliko se ne mjenjaju lokacijski uvjeti (uvjeti iz prostornog plana na temelju kojih se izdaje lokacijska dozvola). U tom slučaju glavni projekt se može izmjeniti te treba zatražiti potvrdu glavnog projekta što nije upravni postupak, dakle ne treba ići na novu lokacijsku dozvolu i izmjenu građevinske dozvole. Građevinska dozvola ostaje ista a samo je izmjenjen glavni projekt koji je njezin sastavni dio. Naravno, riječ je o izmjenama koje ne spadaju u na početku navedene lokacijske uvjete.

U praksi ipak postoji izvjesna tolerancija prema odstupanjima od gl. projekta, ali nikako prema broju etaža ili povećanju gabarita većih od 10%. Posebno kod obiteljskih kuća koje su na dovoljnoj udaljenosti od granice parcele.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Građenje bez ishođene građevinske dozvole (stari zakon), odnosno bez rješenja o uvjetima građenja, kao i građenje suprotno projektima na temelju kojih su izdani ovi dokumenti jest ono što se zove bespravna gradnja. O posljedicama bespravne gradnje ne treba puno govoriti.

 

Post pišem zbog ispravaka, budući da se u prijašnjim postovima neki pozivaju na stari Zakon o gradnji koji više nije na snazi. Od listopada 2007. na snazi je Zakon o prostornom uređenju i gradnji.

Prema članku 209. Zakona, građenju zgrade čija bruto površina nije veća od 400 m može se pristupiti na temelju rješenja o uvjetima građenja (dakle ne radi se više o građevinskoj dozvoli). Zahtjevu za izdavanje trebate priložiti:

- 3 primjerka idejnog projekta

- posebne uvjete tijela državne uprave ako se zgrada nalazi u dijelu naselja koje je upisano u Registar kulturnih dobara,

- dokaz da imate pravo graditi na zemljištu, odnosno na postojećoj građevini (gruntovni izvadak kao dokaz vlasništva, ugovor ili suglasnost vlasnika da vam dopušta gradnju)

- dokaz o uplaćenom komunalnom doprinosu i vodnom doprinosu.

 

Komunalni doprinos plaćate prema izdanom rješenju (općine/grada). Obračunava se u skladu s odlukom općine/grada na metar kubni korisnog prostora. Visinu možete odrediti tako da se raspitate o visini boda za obračun u općini/gradu. Pritom, treba imati na umu da će vam kubikažu prostora najčešće izračunati djelatnici općine/grada, jer na projektnoj dokumentaciji vrlo često piše opaska «nije osnova za obračun komunalnog doprinosa». Da, općine/gradovi dopuštaju često obročno plaćanje komunalnog doprinosa, pa će vam potvrdu izdati nakon uplaćenog prvog obroka. Dakle, plaća se k o m u n a l n i d o p r i n o s , a ne komunalna naknada.

 

Vodni doprinos plaća se prema Pravilniku o obračunavanju i plaćanju vodnog doprinosa (NN 30/06) umnoškom visine vodnog doprinosa u odnosnoj zoni. Zone možete pročitati u Uredbi o visini vodnog doprinosa NN14/06, 35/06 i 39/06. I ovdje postoji mogućnost obročne otplate.

 

Zakon o prostornom uređenju i gradnji ne navodi građevine za koje nije potreban akt kojim se odobrava gradnja. O tome vrlo detaljno govori Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima NN101/07. Osim toga govori i tome kada se može pristupiti nadogradnji na postojećoj građevini.

 

Teško će Vam na ovim stranicama netko dati odgovor na pitanje – koliko bi sve to skupa stajalo, jer se radi o obračunima koji ovise o veličini i obujmu nadogradnje. Za komunalni i vodni doprinos pitajte u općini /gradu. A za rješenje o građenju na Zavodu za prostorno uređenje ili u Gradskom uredu za prostorno uređenje (ako je osnovan).

 

 

Kako izgleda zahtjev možete vidjeti

ovdje

 

A Pravilnik ojednostavnim građevinama za koje nisu potrebni akti kojim se odobrava građenje ovdje Pravilnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija