Jump to content

Dugovanje i naplata istog


mayor

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Znači riječ o dugu prema pojedincu. Nakon zagrebačkog potresa, boravili smo u stanu koji nam je ustupio prijatelj od prijatelja. Imao je stan na ne toliko atraktivnoj lokaciji koji je zjapio prazan. To je trebalo biti 2-3 mjeseca dok ne završimo sa nekim radovima u kući, jer se sa istima počelo doslovno par dana ranije. Kako to obično biva sa radovima, odužilo se i mi smo u tom stanu boravili malo više od 8 mjeseci.

Nikada nije bila definirana nikakva cifra za mjesečni niti smo išta potpisali. Na nekoliko mojih upita dobio sam odgovor "ma u redu je, koliko smatrate da je pravedno i možete".

U par navrata nakon izlaska smo se trebali naći da dogovorimo tu cifru i potencijalno riješimo sve ili dio tog duga, ali do toga nikad nije došlo. Prošlo je više od godinu dana i javio se sa ukupnim iznosom najma koji je vlasnik sam definirao na temelju toga koliko on smatra da bi taj najam bio da je imao regularne stanodavce i tražio da se to plati. Novaca nemamo, što sam mu napisao uz to da mu neću ostati dužan, ali da cifru nismo tako definirali. Neki dan sam dobio poziv u kojem je bilo svega. Od prijetnji (meni se ne želiš zamjeriti, vidjet ćeš što ću napraviti), ucjene (od toga da će sve reći susjedima, rodbini do ispitivanja di radiš i "što misliš da ja to ne mogu saznati"), postavljanja zahtjeva i diktiranje uvjeta da se to plati odmah. 

E sad, dug je tu, istina. Ja ga planiram vratiti, jer na kraju svega, ljudi su mi pomogli. Ali ne mogu sve sutra i predložio bih da se to riješi u nekim normalnim ratama. Pod kreditima smo ionako i ne mogu izdvojiti sad još 500EUR mjesečno za tak nešto. 

Kako pristupiti svemu? Što ako se prijetnje nastave? Što ako druga strana inzistira na trenutnom podmirenju? Jesi li te prijetnje, ucjena, pokušaj iznude, širenje neistine nekakv temelj za tužbu s moje strane ili bolje da šutim i vraćam taj dug u iznosima koje mogu makar oni zahtjevali sve, sad, odmah?

Hvala unaprijed na pomoći i savjetima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete ponudite sklapanje dogovora o obročnoj otplati duga kojega Vi već smatrate osnovanim dugom. Ukoliko ne pristane i nastavi sa ovakvim pozivima i slično, onda se obratite policiji, jer realno on nema zakonsku osnovu za naplatu duga prisilnim putem. Ili se možete odmah obratiti nadležnoj policijskoj postaji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija