Jump to content

Koji ugovor napraviti sa nasljednicima?


Shinara

Preporučene objave

Baš i ne ukratko…

Na oca glasi sva imovina 2 kuće i nešto zemlje, auto, traktor. Sestra i imamo dugogodišnje narušene odnose. Do nedavno je otac živio s nama (u nekretnini koja glasi na njega ), ali zbog svoje bolesti ( depresija) više nismo u stanju 24 sata se brinuti za njega ( radimo i imamo malu djecu ), oca smo htjeli smjestiti u dom, ali sestra nije na to pristala te je smješten kod nje ( također ta kuća glasi na oca ), uz konstantne komentare da smo oca izbacili na cestu. Naglasio bi da smo od pojave bolesti kompletno brinuli o ocu, te nismo dirali njegovu mirovinu i račun (što se vidi i na izvodu od zadnjih par godina ) i plaćali sve potrebno. Kod sestre je zadnja 3 mjeseca i otac joj mora davati pola mirovine.

Uspjeli smo preko oca dogovoriti da se podijeli imovina, prije njegove smrti jer ne vjerujemo jedni drugima. Svaki dan se njihovi zahtjevi povećavaju, od toga da zemlja ide na pola, sad žele cijelu zemlju i traktor, auto ili da im platimo bolesno veliki iznos? Otac govori da se mi dogovorimo sami.

E sad, mene zanima koja je najsigurnija i relativno neraskidiva opcija za sve tri strane, oca, mene i sestru.

Ukratko da otac bude uzdržavan, da mi ne ostanemo bez nekretnine ( da ne bi sestra za koju godinu rekla da ga je ona uzdržava, a mi ne? ), ako dođe do suda, raskidanja ugovora i sl?

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Bilo koji ugovor koji bi vi i/ili vaša sestra sklopili s ocem se može raskinuti. A kako navodite da su odnosi problematični...ne mislim da će bilo kakav ugovor išta riješiti. Vašoj sestri bi vjerojatno odgovarao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (da li otac ima mirovinu iz koje se može uzdržavati?) temeljem kojeg davatelj uzdržavanja postaje vlasnik nekretnina i dr. što je predmet ugovora) ili ug o doživotnom uzdržavanju (vlasnik postaje u trenutku smrti primatelja uzdržavanja). Dalje, može on vama darovati nekretnine, tj sve na vas prenijeti, no i to otac može opozvati (kao što može tražiti i raskid gore navedenih ugovora bilo koja ug strana)

Zaključak: ništa nije 100 % sigurno, pa vi razmislite koliko gubite/dobivate ako ne poduzmete ništa, već nakon smrti oca dobijete svoj zakonski dio tj 1/2  (ako nema oporuke). 

uređeno: od Ananaska
Još da dodam...čuvajte izvode, račune i dr vezane za skrb o ocu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija